Heeft u het ook zo druk? Stress maakt mensen dommer en dommer

Stress hoort bij het leven. Sommige mensen zijn er dol op en anderen worden er letterlijk ziek van.

Eerder is aannemelijk gemaakt dat stress herinneringen blokkeert.
Onderzocht is nu wat stress doet met de zintuigen.

Men gaf daartoe een testgroep een eenmalige niet echt hoge dosis cortisol en diende prikkels op vingers in een bepaalde tijdsinterval toe. Kort door de bocht gesteld, kon de controle groep hier prima mee omgaan maar de testgroep bakte er helemaal niets van.

De lol van dit soort ongein (‘two-point discrimination threshold’) zijn natuurlijk de conclusies die je uit de resultaten zou kunnen trekken.

“Our data show that a single dose of cortisol not only disrupts memory in the hippocampus, but it also has a substantial effect on the plasticity of sensory areas of the brain.”

Uit eerdere onderzoeken bleek dat cortisol zorgt dat de synaptische verbindingen niet versterkt worden. Dat wil zeggen dat de, bij leren van nieuwe dingen noodzakelijke, versterking van synaptische verbindingen in het zenuwstelsel geblokkeerd wordt.

Da’s niet zo fijn voor mensen die om wat voor reden dan ook corticosteroïden gebruiken en vraagt om meer gedetailleerd onderzoek.

Het heeft, tussen twee haakjes, ook impact op mensen die cholesterol onderdrukkers (statines) gebruiken. Cholesterol is onmisbaar voor de vorming van onder andere cortisol Ziegroter

Grappig dat het deze keer de wetenschap zelf is, die tegen heilige huisjes aantrapt.

Lees verder via de Bron: zaplog

 

Meer leesvoer hier en hier

De maatschappij waar wij in leven gaat steeds sneller en sneller, zou hier een reden achter zitten?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. DEMIURG schreef:

    Niet alleen dommer- maar ook veel ongezonder.. Een te hoog stress hormoon [cortisol] lijdt eerder tot Hart -en vaat zieken – Diabetis type M -snellere herseninfarcten. Deze Stresa maatschappij lijdt ook tot overgewicht -door hormoon verstoring agv. stress. En sociaal eerder tot agressie met al z’n criminele uitwassen. Criminaliteit agv stress zijn aan elkaar gekoppeld. Zie de VS Terrecht dat mensen in Europa klagen over het stress verdienmodel -waarin alles sneller en beter moet. Culturen moet je hun “eigen-schappen niet afnemen -door er een verdienmodel op te zetten. Dat werkt nooit.

  2. tiko schreef:

    ,,
    En daarom lopen er ook zoveel rond

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: