Heldhaftige minister Bruins probeert het weer eens, dreigt farmaceuten over transparantie medicijnenprijzen

Leuk geprobeerd….

De farmaceutische werkt nauwelijks mee aan betaalbare en is niet transparant over de prijsopbouw van medicijnen. Dat moet veranderen, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in een open brief.

“Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn.”

Bruins doet zijn oproep in een brief die de Volkskrant heeft gepubliceerd. Dure medicijnen slokken een steeds groter deel van het zorgbudget op, schrijft Bruins.

“Op dit moment geven ziekenhuizen ongeveer 2,2 miljard uit aan deze geneesmiddelen.”

Een behandeling die 100.000 euro kost, is volgens Bruins allang geen uitzondering meer en het middel Zolgensma tegen de spierziekte SMA kost zelfs ruim 2 miljoen euro per patiënt.

“Maar er is te weinig inzicht in hoe de prijs van een medicijn is opgebouwd,” zegt minister Bruins in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik hoor regelmatig vanuit de industrie dat er een hele hoop nieuwe middelen worden ontwikkeld, waarvan er dan één fantastisch werkt, maar er gaat ook een hele hoop mis, zeggen ze.”

“Dus vraag ik aan de farmaceutische industrie om die informatie zichtbaar te maken. Vertel ons waarom die prijzen zo hoog zijn, dan zal daar ook enig begrip voor ontstaan. Maar als je dat niet weet, is het ongemakkelijk en ongewenst.”

In de open brief noemt Bruins het zuur dat …

Lees verder bij de bron: NOS

Photo by trendingtopics


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De afschaffing van Nederland zoals ze is – het Europese plan

Weg met intergratie: Omstreden Haga Lyceum gooit extra uren Nederlands overboord