in

Het aantal miljonairs groeit, de armoede ook

euro 1540420918
geralt / Pixabay

Als je het World Wealth Report van Cap Gemini en het Oxfam Rapport, beide verschenen in 2017, naast elkaar zet, dan vind je de bevestiging dat in dit destructieve financiële stelsel de rijkdom van de een, de armoede van de ander betekent. De woorden van Mahatma Gandhi: “Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht” zijn nog steeds niet doorgedrongen. De diepe kloof in de samenleving die het gevolg is van de enorme verschillen over de hele wereld, is slecht voor iedereen; rijken en armen.

Op aarde lopen steeds meer miljonairs rond. De landen met procentueel de meeste nieuwe rijkerds zijn Rusland, Indonesië én Nederland.

Nederland kende in 2016 een toename van 13,7 procent dollarmiljonairs ten opzichte van een jaar daarvoor, waarmee het totaal uitkomt op 232.000, zo staat in het World Wealth Report van Capgemini. Rusland kende een groei van 20 procent.

Wereldwijd gaat het om een toename van 7,5 procent in 2016. In 2015 was dit groeipercentage 4,9 procent. Niet alleen het aantal dollarmiljonairs nam toe, ook hun vermogen steeg gemiddeld met 8,2 procent. Samen hebben zij een vermogen van 63,5 biljoen dollar. De meeste dollarmiljonairs, bijna tweederde, wonen in de Verenigde Staten, Japan en China.

Winnie Byanyima, Directeur bij Oxfam International, verklaart:

“Over de hele wereld – ook in Nederland – is er een toenemend aantal mensen die op achterstand raken. Hun inkomen stagneert, terwijl de bazen van de grote ondernemingen hun zakken vullen met miljoenen dollar bonussen. De gezondheidszorg en het onderwijs staat over de hele wereld onder druk, terwijl de superrijken hun belastingbetaling vermijden. De stem van de meerderheid wordt genegeerd door overheden die naar het pijpen van de grote ondernemingen en een superrijke elite dansen.”

Het Oxfam rapport laat zien hoe onze beschadigde economieën rijkdom sluizen naar een rijke elite TEN KOSTE van de armsten in de samenleving, waarvan het grootste deel vrouwen zijn. De superrijken stapelen hun rijkdom in zo’n tempo op dat de eerste biljonairs er binnenkort zullen zijn. Om dit even in het juiste perspectief te zetten: je zou 2.738 jaar lang elke dag $ 1 miljoen dollar moeten uitgeven om een vermogen van $ 1 biljoen op te maken…

Lees ook eens verder bij de Bron: Earth Matters

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hurricane maria puerto rico 02

Na orkaan Maria bewijst Puerto Rico dat contant geld onmisbaar is

euro 1863441 960 720

Belastingen jagen energienota huishoudens op