in , , , ,

Het Europees Parlement stemde vandaag VOOR linkbelasting en online censuur aka uploadfilters

censuur5

Vandaag is gestemd op nieuwe wetgeving rond auteursrecht. Platforms worden met de nieuwe wet verantwoordelijk voor wat jij online plaatst.

Dat betekent dat ze je uploads zullen filteren en bij twijfel blokkeren.

Een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden.

Hoe zat het ook alweer?

Vandaag stemde het Europees Parlement over nieuwe auteursrechtwetgeving met daarin het omstreden artikel 13: het uploadfilter. Het artikel stelt dat platforms zoals Youtube of Soundcloud alle uploads van tevoren moeten filteren om te voorkomen dat er gecopyright materiaal wordt gedeeld zonder toestemming van de rechthebbende. Op dit voorstel kwam enorm veel kritiek.

Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven waren het er vrijwel unaniem (De lijst van critici is lang en alarmerend.) over eens dat het “uploadfilter” moest worden geschrapt. Ook wij waren niet blij met het voorstel. De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen.

Uiteindelijk leidt de combinatie van falende technologie, risicomijdende platforms en de onzekerheid voor jouw als gebruiker tot een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting.

Op papier wordt er niet meer over uploadfilters gerept, maar de opdracht aan de platforms blijft staan en de maatregelen die zij zullen moeten treffen zijn daarmee al bepaald.

Waar is vandaag voor gestemd?

Het voorstel waar vandaag voor is gestemd is een poging om een kromme wet recht te schrijven – en het faalt. Op papier wordt er niet meer over uploadfilters gerept, maar de opdracht aan de platforms blijft staan en de maatregelen die zij zullen moeten treffen zijn daarmee al bepaald.

Om hoge schadeclaims te voorkomen zullen platforms het zekere voor het onzekere nemen en al jouw uploads filteren.

Wordt je video ten onrechte geblokkeerd? (Lees hier meer over falende filters.) Jammer voor je.

Wil je in verweer komen? Jammer voor je. (Met het internetfilter heeft klagen geen zin.)

Al waren sommige van de voorgestelde wijzigingen wellicht goed bedoeld, ze zullen op lange termijn leiden tot een verschraling van aanbieders en een verschraling van content.

Lees ook eens verder bij de bron: Bits of Freedom

De “copyright-censuur light” is al erg genoeg

Onder de huidige Amerikaanse wetgeving, staat Google een aantal bedrijven toe om direct en zonder toezicht sites uit de zoekindex te verwijderen, slechts op basis van de bewering dat inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. In feite hebben een handvol mediabedrijven de controle over wat we wel en niet online kunnen vinden.

Een daarvan is Symphonic Distribution, dat een service aanbiedt met de naam “Topple Track”. Deze dienst heeft op 22 juli een melding naar Google gestuurd waarin ten onrechte wordt beweerd dat mijn blogpost en een aantal andere sites op een of andere manier inbreuk maakten op het auteursrecht van een Australische tv-sterretje. Geautomatiseerde systemen bij Google hebben de claim gehonoreerd en de pagina’s ongezien uit de zoekresultaten verwijderd.

Als mensen op enig moment in dit proces betrokken waren geweest, zou de absurditeit — of kwaadaardigheid — van dit verzoek onmiddellijk zijn opgemerkt. Maar dat waren ze niet. Er zijn geen aanvullende controles en waarborgen (‘checks and balances’) aanwezig. Handhaving van het auteursrecht is geautomatiseerd en geen enkel systeem, hetzij bij diensten zoals ‘Topple Track’ of op platforms zoals Google, kan zelfs dergelijke overduidelijke fouten voorkomen — of een dergelijk schaamteloos misbruik.

Topple Track gaat er prat op dat ze meer dan zeven miljoen links van zoekmachines voor hun klanten in de muziekindustrie hebben verwijderd en dat 99% van hun verwijderingsverzoeken werden gehonoreerd. Omdat hun service nu zo duidelijk disfunctioneel is, is het onkenbaar hoe veel van deze verwijderingen frauduleus waren, en hoeveel andere artikelen ten onrechte ge-“shadowbanned” zijn van het internet zonder dat hun auteurs zich hiervan bewust zijn.

Nadat de EFF nog meer frauduleuze verwijderingen door Topple Track aan het licht had gebracht, en TorrentFreak er gewag van had gemaakt, heeft Google naar verluidt het vertrouwde partnerschap met het bedrijf beëindigd. Maar toch, tot op het moment van dit schrijven, blijft mijn blogpost niet vermeld op Google Search.Ongelooflijk, zelfs wanneer wordt onthuld dat een bedrijf onrechtmatige verwijderingsverzoeken heeft afgegeven, worden de websites die ze eerder uit de zoekresultaten hebben laten verwijderen, niet teruggeplaatst. Elke individuele auteur moet actief vechten om de vindbaarheid van hun vrijheid van meningsuitingen te herstellen.

De plannen van de EU zouden dit veel erger maken

Op 12 september zal het Europees Parlement (nog één keer) stemmen of we internetplatforms al dan niet moeten verplichten om uploadfilters te installeren.

Met uploadfilters zullen platforms niet eens wachten op klachten van mediabedrijven om uw berichten te verwijderen. In plaats daarvan zal uw uiting niet eens online gaan, tenzij deze een toetsing tegen de door mediabedrijven ingediende databases doorstaat. En u kunt er zeker van zijn dat deze databases net zo vol zullen zitten met rommel en zwendel.

Uploadfilters zouden mediabedrijven nog meer directe zeggenschap over het internet geven. Ieder van ons die content post en uploadt, wordt als schuldig beschouwd totdat hij onschuldig is bevonden, terwijl mediabedrijven geen gevolgen zullen ondervinden voor misbruik van het systeem. Het lijdt geen twijfel waar dat toe zouden leiden: nog meer censuur.

EU-wetgevers moeten van dit incident leren — en van de talloze andere gedocumenteerde mislukkingen van geautomatiseerde filtering: geautomatiseerde handhaving van het auteursrecht werkt niet. Uploadfilters vormen een ernstige bedreiging voor onze vrijheid van meningsuiting. Ze moeten van de hand worden gewezen.

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
38179823156 fef1920158 uploadfilter

De EU stemt vandaag over strenge online copyright wetgeving

7704908148 200c96553a eu babel1

ROFLOL, LMAO, LOL: Brussel wil manipulatie verkiezingen tegengaan