in , ,

Het gebeurt steeds vaker: persoon uitgeschreven door de gemeente met grote gevolgen

Geen , geen zorgtoeslag, geen huurtoeslag, geen kinderopvangtoeslag, geen zorgverzekering, geen sociale huurwoning. De gevolgen voor een die ten onrechte door de gemeente wordt uitgeschreven kunnen gigantisch zijn. Naar schatting komt het foutief uitschrijven alleen al in Rotterdam honderden malen per jaar voor. De gemeentelijk Ombudsman vindt de maatregel niet in balans en heeft de gemeente op de vingers getikt.

Onbekend Waarheen

Wanneer er aan de verblijfplaats van een burger wordt getwijfeld,  kan de gemeente een huisadres in onderzoek nemen. De afdeling Burgerzaken stuurt dan een brief naar de betreffende persoon. Wordt er niet op gereageerd dan kan het zijn dat die persoon uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wordt geschreven. Maar er is ondertussen een grote kans dat de persoon er wel gewoon woont en ten onrechte het predicaat Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) krijgt.

Armoedeval

‘En op dat moment besta je dus niet meer voor de overheid,' zegt Gemeentelijk Ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, ‘en dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Je krijgt geen nieuw paspoort, je mag je niet stemmen en je hebt geen recht op een parkeervergunning. Maar veel erger: mensen kunnen door zo'n beslissing in de terechtkomen. aan gezinnen die afhankelijk zijn van een uitkering en allerlei toeslagen.'

Duurt maanden

Want uitkeringen worden stopgezet of niet in behandeling genomen en hetzelfde geldt voor de toeslagen. ‘Mensen komen er vaak pas achter dat ze niet meer ingeschreven staan op het moment dat ze bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Dan duurt het nog vier tot zes weken voordat zo'n persoon opnieuw is ingeschreven. Ondertussen is de uitkeringsaanvraag afgewezen omdat die persoon niet ingeschreven staat. Al met al kan het soms maanden duren voordat zo iemand krijgt waar die recht op heeft.'

Meer via Binnenlands Bestuur.

Photo by Tom & Katrien


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Landjepik gelukt: Oekraïne is nu van ‘ons’

123 miljoen mensen in EU onder armoedegrens