in ,

Het grote gezwel: de schuldencarrousel

staatsschuld

Schuldencarrousel: Bubbels en abcessen

Behalve diverse opgeblazen bubbels (aandelen, derivaten etc.) in onze economie kun je, als je het goed beschouwt, nog veel andere abcessen waarnemen in onze samenleving die ons waarschuwen voor een verdere neergang van onze ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-economie’. Deze term gebruik ik vaker in mijn columns omdat het zo fijntjes aangeeft op welke manier wij onze welvaart anno 21ste eeuw hebben opgebouwd. We hebben in feite een stukje welvaart uit de toekomst naar voren gehaald door schulden aan te gaan. We willen niet wachten tot er voldoende geld gespaard is, maar we hebben een enorm bankenkartel opgebouwd die de schuldencarrousel op gang houdt door het verhandelen van een enorme schuldenberg in de vorm van obligaties, hypotheken, consumptieve kredieten en andere vormen van schuldpapier. Op deze wijze lukt het nog maar net om een sterk opgepompte economie draaiend te houden, maar daarbij moest wel de rente naar beneden worden gemanipuleerd om de ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-economie’ draaiende te houden.

Schuldenberg over de top

De enorme schuldenbubbel wordt ooit en misschien weldra onhoudbaar. Ook de opkomende economieën keken naar de westerse economieën en aapten ons na. Het is natuurlijk een makkie om groei te creëren door een stukje welvaart uit de toekomst naar voren te lenen. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Wie dan leeft betaalt dus de rekening. En op dat punt zijn we gerekend vanaf de Tweede Wereldoorlog nu ongeveer aangekomen. Wij en onze kinderen betalen nu de rekening van de generatie die na de wederopbouw met de opkomst van nieuwe technologieën hun welvaart hebben gefinancierd met het geld van de toekomst. De opeenstapeling van schulden is nu veroorzaker van de neergaande spiraal die we alom om ons heen zien voltrekken. Er zijn genoeg signalen die duidelijk maken dat we over de top zijn en dat de schuldenlast ons in een neergaande spiraal meetrekt naar de dieperik.

Balanstotaal banken is 4 x BBP

Het beeld is mij volkomen duidelijk geworden in de laatste jaren. Banken die onder aanvoering van centrale banken als één groot kartel de rente op al hun financiële producten naar beneden hebben gemanoeuvreerd, of zeg maar gerust gemanipuleerd. Mijns inziens is er sprake van pure manipulatie als je bewust bezig bent om alles naar je hand te zetten om daarmee je verdienmodel overeind te houden. De bankensector in Nederland is zelfs zo groot dat het balanstotaal van onze systeembanken meer bedraagt dan 4 x het BBP. Dat betekent in feite dat onze banken ons finaal in een houdgreep, of beter gezegd, in een wurggreep hebben. In mijn vorige artikel heb ik er al op gewezen dat de rente naar negatief wordt bewogen en dat daarmee pure diefstal wordt gepleegd op onze zuur verdiende centen die wij normaliter veilig bij een bank stallen om daarmee volgens eeuwenoude traditie rente te kweken. In een normale samenleving die is gebaseerd op een eerlijk verdien- en spaarmodel behoren hardwerkende burgers te worden beloond voor het feit dat men geld weet over te houden en daarmee de bank voorziet van kapitaal wat vervolgens kan worden gebruikt om uit te lenen aan ondernemende burgers/ondernemers die willen investeren in een renderende onderneming.

Banken zijn net ‘Bernie Madoff’

Echter zijn banken afgestapt van het oeroude idee om alleen in bewaring gegeven geld (tijdelijk) uit te lenen maar leent de bank nu geld uit door simpelweg een bedrag van bijvoorbeeld twee ton bij te schrijven op hun balans als zijnde een vordering op u die daarvoor een doorzonwoning koopt in een rijtje van tien. Zo ziet het huidige verdienmodel van onze banken er in het kort geschetst nu uit. Niet alleen geld uitlenen voor renderende investeringen maar vooral geld uitlenen voor consumptieve doeleinden. Balansen van banken worden volledig opgeblazen door het alsmaar uitschrijven van hypotheken en persoonlijke leningen die gewoon als vordering worden bijgeschreven op hun balansen. Dat is zo ongeveer het verdienmodel van onze banken. Als je als individu zoiets zou doen dan kreeg je net zoals Bernie Madoff 150 jaar gevangenisstraf. Toch heeft onze ponzimaatschappij dit volledig geaccepteerd. We weten gewoon niet beter. Maakt toch niet uit zouden velen zeggen, de economie draait er wel bij. Ja, tot op zekere hoogte dus. Het hoogtepunt hebben we achter de rug nu we moeten constateren dat positieve rente teveel drukt op de inmiddels te hoge wereldwijde schuldenberg. Doordat teveel mensen hun verdiensten kwijt zijn aan hun aangegane (consumptieve) schuldverplichtingen met rente en aflossing, hebben deze schuldenaren minder geld te besteden en wordt er geleidelijk telkens minder geld uitgegeven. Hierdoor worden de verdiensten bij ondernemers geleidelijk aan minder en zijn de leningen van onze banken aan ooit eerder mooi voorgelegde businessplannen van deze ondernemers ineens risicovol geworden. Zie daar, hier heb je ‘m weer, die neergaande spiraal.

Schuldencarrousel is ordinaire kermis

Doordat we met ons allen massaal zijn gaan lenen voor consumptieve doeleinden en uiteindelijk de bank ook aan Jantje en Pietje met een inkomen beneden modaal wat al te gemakkelijk een lening kon verstrekken door bijvoorbeeld een florerende woningmarkt, zijn we automatisch verzeild geraakt in een enorme schuldencarrousel. Een ordinaire kermis waar we banaal vermaakt worden en na afloop platzak huiswaarts keren met op de koop toe een gevoel van misselijkheid door die verdraaide mallemolen. En omdat zo graag iedereen mee wilde doen in deze welvaart-gekocht-met-schuld-maatschappij hebben we daarmee onze banken groot gemaakt. Als je het goed beschouwt verdienen banken enorm aan alle soorten van schuldpapier en sluiten daarnaast ook verzekeringen af om het steeds hoger wordende risico af te dekken.

Verdienmodel aanpassen naar negatieve rente

Nu moet men het verdienmodel ietwat aanpassen omdat er anders geen winst meer kan worden gegenereerd. Hoe meer risico de banken nu lopen met die enorme schuldenberg hoe moeilijker het wordt om rente te incasseren. Dus dan verleggen we het verdienpad maar wat door simpelweg rente te laten betalen door de spaarders die nu eenmaal verplicht zijn om bij één of andere (systeem)bank een rekening aan te houden i.v.m. het hedendaagse girale geldverkeer. De uitbetaling van loon, pensioen of uitkeringen moet uiteindelijk op jouw rekening terechtkomen om daarmee in onderhoud te kunnen voorzien. Omdat de bank het geld veilig voor ons bewaart wordt nu geredeneerd dat we er dan maar voor moeten betalen. We kunnen nu eenmaal niet meer zonder onze banken die, overigens geheel geautomatiseerd en door ons eigen toedoen via internetbankieren, het hele fiat-geldsysteem beheren. Het feit dat duizenden bankmedewerkers in deze tijd ontslag wordt aangezegd geeft aan dat de automatisering en robotisering het mensenwerk nu ook bij banken vervangt.

De bank, dat zijn we zelf

Hierdoor zijn banken nauwelijks nog dienstverlenende instituten maar straks volledig geautomatiseerde robots waarbij we zelf alle betalingsopdrachten vanuit huis op onze pc voorbewerken. Wanneer we vragen hebben dan zoeken we bij het internetbankieren zelf een lijstje met FAQ en moeten we daarmee onze problemen zien op te lossen. Wij rekeninghouders geven op deze manier medewerking aan het bankensysteem en gaan daar zo meteen voor betalen met negatieve rente. Misschien leg ik het verkeerd uit, want zo onderhand snap ik het zelf niet meer. Betalen voor m’n eigen geld. Te gek voor woorden als je er goed over nadenkt. Of zou het dan toch komen door onze eigen zucht naar welvaart die we konden kopen door te lenen via de bank van de toekomst. De bank die we nu zelf bedienen en de bank die we ook zelf voorzien van kapitaal. En ook de bank die we onszelf volledig laten controleren door het contante geld straks uit roulatie te nemen, althans als we de aanzwellende geruchtenstroom moeten geloven. Wordt het niet eens tijd om met z’n allen hier goed naar te kijken, op zijn we gewoon met ons allen de Pineut. Of zijn we op een dwaalspoor gezet bij de gedachte aan gratis geld? Het lijkt er op dat beide veronderstellingen van toepassing zijn; grote vraag is nu, wat doen we er aan.

Piet Pineut

Lees verder bij de Bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2c0e76dd30ce9dd441cd2936 640 euro1

Donatiegeld vluchtelingenorganisaties verdwijnt in zakken Haagse lobbyisten

22749581653 91aa2d7ae9 erdogan

False Flag aanval Ankara kwam net op tijd