in , , , , ,

Het is aan! ICC dient aanklacht tegen EU in wegens duizenden verdronken migranten

19863662131 0afcd6a60a migrants

De EU en de lidstaten moeten worden vervolgd voor de dood van duizenden migranten die zijn verdronken in de Middellandse Zee voor Libië, volgens een gedetailleerde juridische onderwerping aan het Internationaal Strafhof (ICC).

Het document van 245 pagina’s roept op tot bestraffing van het EU-beleid inzake migratie op basis van afschrikking na 2014, dat naar verluidt ‘bedoeld was om de levens van migranten in nood op zee op te offeren, met als enige doel anderen ervan te weerhouden om een ​​veilige haven te zoeken in Europa”.

De aanklacht is gericht tegen de EU en de lidstaten die een prominente rol hebben gespeeld in de vluchtelingencrisis: Italië, Duitsland en Frankrijk.

De grimmige beschuldiging, dat ambtenaren en politici willens en wetens de “dodelijkste migratieroute ter wereld” hebben gecreëerd, waardoor meer dan 12.000 mensen hun leven verloren, is gemaakt door ervaren internationale advocaten.

De twee hoofdauteurs van de inzending zijn Juan Branco, die eerder werkzaam was bij het ICC en bij het ministerie voor buitenlandse zaken van Frankrijk, en Omer Shatz, een Israëlische advocaat die doceert aan de universiteit Sciences Po in Parijs.

De beschuldiging van “misdaden tegen de menselijkheid” is deels gebaseerd op interne documenten van Frontex, de EU-organisatie die belast is met de bescherming van de buitengrenzen van de EU, die volgens de advocaten waarschuwde dat overstappen van het succesvolle Italiaanse reddingsbeleid van Mare Nostrum zou kunnen resulteren in een ” hoger aantal dodelijke slachtoffers “.

De inzending stelt dat: “Om de migratiestromen uit Libië koste wat het kost in te perken … en in plaats van een veilige redding en ontscheping, zoals de wet gebiedt, orkestreert de EU een beleid van gedwongen overdracht naar concentratiekampen, zoals detentiecentra [in Libië] waar gruwelijke misdaden worden gepleegd. ‘

De overstap van Mare Nostrum naar een nieuw beleid uit 2014, bekend als Triton (genoemd naar de Griekse boodschappergod van de zee), wordt aangemerkt als een cruciaal moment om ‘onbetwiste menselijke intentie [voor de vermeende misdrijven] te vestigen ‘.

Er wordt beweerd dat het bewijsmateriaal in het dossier strafrechtelijke aansprakelijkheid vaststelt binnen het rechtsgebied van het ICC voor “het veroorzaken van de dood van duizenden mensen per jaar, de refoulement [gedwongen terugkeer] van tienduizenden migranten die Libië en de daaropvolgende commissie proberen te ontvluchten. van moord, deportatie, opsluiting, slavernij, marteling, verkrachting, vervolging en andere onmenselijke daden tegen hen “.

Het Triton-beleid introduceerde de “meest dodelijke en georganiseerde aanval tegen de burgerbevolking waar het ICC in zijn hele geschiedenis jurisdictie over had”, beweert het juridische document. “De ambtenaren van de Europese Unie en de lidstaten hadden voorkennis en volledig bewustzijn van de dodelijke gevolgen van hun gedrag.”

De inzending geeft individuele politici of functionarissen geen specifieke verantwoordelijkheid, maar citeert wel diplomatieke kabels en opmerkingen van nationale leiders, waaronder Angela Merkel en Emmanuel Macron.

Het kantoor van de officier van justitie bij het ICC is al bezig met het onderzoeken van misdaden in Libië, maar de nadruk lag vooral op de Libische burgeroorlog, die uitbrak in 2011 en leidde tot de verwijdering van Muammar Gaddafi. Fatou Bensouda, de officier van justitie van het ICC, heeft echter al melding gemaakt van onderzoeken naar “vermeende misdrijven tegen migranten die door Libië reizen”.

Het zoek- en reddingsbeleid van Mare Nostrum, dat in oktober 2013 van start ging, is volgens de indiener van de aanvraag “in veel opzichten enorm succesvol en heeft 150.810 migranten gered gedurende een periode van 364 dagen”.

Kritiek op het beleid begon medio 2014 op grond van het feit dat het niet voldoende humanitaire impact had en dat er een verlangen was om van bijstand op zee naar bijstand aan land over te gaan.

“EU-functionarissen trachtten Mare Nostrum te beëindigen om naar verluidt het aantal overtochten en overlijden te verminderen”, aldus de advocaten. “Deze redenen moeten echter niet als geldig worden beschouwd omdat de kruisingen niet zijn verminderd. En het dodental was 30 keer hoger. ‘

Het daaropvolgende beleid, Triton, dekt alleen een “gebied tot 30 zeemijl van de Italiaanse kustlijn van Lampedusa, waardoor ongeveer 40 zeemijlen van het belangrijkste noodgebied voor de kust van Libië blootgelegd worden”, stelt de inzending. Het heeft ook minder schepen ingezet.

Er wordt beweerd dat EU-functionarissen “niet terugschrokken voor de erkenning dat Triton een ontoereikende vervanger was voor Mare Nostrum”. In een intern Frontex-rapport van 28 augustus 2014, geciteerd door de advocaten, werd erkend dat “de terugtrekking van scheepsactiva uit het gebied, indien niet behoorlijk gepland en ruim van tevoren aangekondigd, waarschijnlijk zou leiden tot een hoger aantal dodelijke slachtoffers.”

De eerste genoemde verdrinkingen van de massa kwamen op 22 januari en 8 februari 2015, wat resulteerde in 365 doden dichter bij de Libische kust. Er wordt beweerd dat in één geval 29 van de sterfgevallen het gevolg waren van hypothermie tijdens het 12-uur durende transport terug naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Tijdens de ‘zwarte week’ van 12 tot 18 april 2015 leidde de inzending tot de conclusie dat twee opeenvolgende scheepswrakken leidden tot de dood van 1.200 migranten.

Naast verdrinkingen, liet de gedwongen terugkeer van naar schatting 40.000 vluchtelingen hen naar verluidt het risico lopen van “executies, marteling en andere systematische rechtenschendingen” in door milities gecontroleerde kampen in Libië.

“Ambtenaren van de Europese Unie waren zich volledig bewust van de behandeling van de migranten door de Libische kustwacht en het feit dat migranten zouden worden meegenomen naar een onveilige haven in Libië, waar ze onmiddellijk zouden worden vastgehouden in de detentiecentra, een vorm van onwettig gevangenisstraf waarin moord, aanranding, marteling en andere misdaden door de agenten en ambtenaren van de Europese Unie algemeen bekend waren, “stelt de inzending.

Al met al veroorzaakte het migratiebeleid van de EU de dood van “duizenden burgers per jaar in de afgelopen vijf jaar en produceerde het de afgelopen drie jaar ongeveer 40.000 slachtoffers van misdrijven binnen de jurisdictie van de rechtbank”, aldus het rapport.

De inzending wordt op maandag 3 juni ingeleverd bij het ICC.

Een EU-woordvoerder zei dat de vakbond geen commentaar kon geven op “niet-bestaande” juridische acties, maar voegde eraan toe: “Onze prioriteit was en blijft het beschermen van levens en het zorgen voor een humane en waardige behandeling van iedereen gedurende de trekroutes. Het is een taak waarbij geen enkele actor alleen beslissende verandering kan garanderen.

“Al onze actie is gebaseerd op internationale en Europese wetgeving. De dialoog van de Europese Unie met de Libische autoriteiten is gericht op de eerbiediging van de mensenrechten van migranten en vluchtelingen, op het ter plekke promoten van het werk van UNHCR en IOM en op het aandringen op de ontwikkeling van alternatieven voor detentie, zoals het opzetten van veilige ruimten , om het systematische en willekeurige detentiesysteem van migranten en vluchtelingen in Libië te beëindigen.

“Zoek- en reddingsoperaties in het Middellandse Zeegebied moeten het internationaal recht volgen en de verantwoordelijkheid hangt af van waar ze plaatsvinden. EU-operaties kunnen geen Libische wateren binnenvaren, ze opereren in internationale wateren. SAR-operaties in de Libische territoriale wateren zijn Libische verantwoordelijkheid. ”

De woordvoerder voegde eraan toe dat de EU “de Libische autoriteiten heeft gedwongen om mechanismen in te voeren die de behandeling van de door de Libische kustwacht geredde migranten verbeteren”.

Lees verder bij de bron: The Guardian

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
racisme 1559655647

Ongekozen Raad van Europa wil censuur Nederlandse politiek en media, allemaal racisten!

50606ced76f1555a6bffe7fe 640 politie1 e1423329778987

Man deelt schedelbreukklap uit, slachtoffer komt nooit meer uit coma, man na twee dagen weer op vrije voeten