in , ,

Het is fiscaal interessanter om voedsel te vernietigen: “De wereld op z’n kop”

Voedingszaken die voedseloverschotten schenken aan lokale liefdadigheidsinstellingen, moeten op de aankoopprijs terugstorten. Daardoor is het voor hen fiscaal interessanter om het te vernietigen in plaats van weg te schenken. “De wereld op z'n kop en maatschappelijk onverantwoord”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ vraagt aan de nieuwe federale minister van Financiën om de btw-vrijstelling die bijvoorbeeld wel geldt voor warenhuizen die voedseloverschotten schenken aan voedselbanken, door te trekken naar schenking aan lokale doelen.

Nog te veel producten krijgen echter geen bestemming op het moment dat de verbruiksdatum is verstreken. Dit komt volgens het NSZ doordat schenking aan lokale doelen niet vrijgesteld is van btw, wat sinds 2013 wel het geval is bij schenking van voedseloverschotten aan nationale voedselbanken.

“Het kan niet dat het wegsmijten van voedingsmiddelen interessanter is voor een handelaar dan het wegschenken”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom vraagt NSZ aan de nieuwe federale minister van Financiën om die btw-vrijstelling door te trekken naar schenking aan lokale doelen. “Dit samen met nog duidelijkere afspraken met vaste afhaalmomenten tussen buurtwinkels en lokale doelen moet nog meer verspilling tegengaan”, aldus het NSZ.

via HLN.be.

Foto via Sjoerd Lammers street photography


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steeds lastiger, zelf nadenken: Facebook overweegt aanduiding voor satire

Afgewenteld op de armen: ‘Directe schuldencrisis voorbij’