in , ,

Het is overduidelijk: niet de grote vervuilers maar gezinnen betalen de energietransitie

gezinnen 1561392566
geralt / Pixabay

Milieudefensie heeft zich aan de klimaattafels in de luren laten leggen en komt nu met de mededeling dat ze ziek zijn van de uiteindelijke resultaten die anderhalf jaar overleg hebben opgeleverd.

Het is overduidelijk: de huishoudens betalen al dik voor de energietransitie, terwijl de grote bedrijven het niet misselijke bedrag van 450 miljoen euro subsidie krijgen om te verduurzamen, alle beloften van VVD oplichters Rutte en Wiebes ten spijt.

Gezien de deelnemers aan die klimaattafels had Milieudefensie kunnen weten dat de uitkomst van al het overleg zwaar onder de maat zou blijven, zoals veel critici van te tevoren al voorspelden. Wat wil je ook als je ziet dat o.a. de grote smeerpijpen Shell en RWE* mochten deelnemen aan deze zinloze klimaattafelgesprekken. Het is wel duidelijk dat het overleg aan de klimaattafels even waardeloos was, als de besprekingen die tot het energieakkoord hebben geleid, het akkoord waar o.a. Greenpeace en Milieudefensie zich voor schaamden en nog steeds voor schamen.

Niet alleen het voorgaande, maar ook het volgende: hoe kan je als milieu en natuurbeschermingsorganisaties meedoen aan besprekingen, terwijl het zittende kabinet, als het voorgaande, miljarden subsidie geeft aan de eigenaren van de nieuwe kolencentrales (zoals RWE) voor biomassa bijstook, naast het smerige verstoken van steenkool, ‘biomassa’ in de vorm van houtpellets, gemaakt van hele bossen uit de VS en Scandinavië…???

Heb het bericht van Milieudefensie overgenomen, daar het belangrijk is te laten zien hoe men belazerd wordt door Rutte 3 dat in een één tweetje heeft besloten dat vooral de burgers op moeten draaien voor de energietransitie. Weet je nog dat men in het kabinet in het begin van dit jaar beloofde de transitiekosten voor gezinnen te niet te doen, ook die belofte is een smerige leugen gebleken.

Dan nog het volgende: de woningcorporaties zijn nog herstellend van de topgraaiers die zich verrijkten ten koste van de huurders, waar deze plorken wezenloos dure designgebouwen lieten bouwen voor de huisvesting van hun corporaties. Daarna besloot de regering ook nog eens een verhuurdersbelasting in te voeren, in feite diefstal van door de huurders gespaarde gelden.
Ofwel die huurders werden en worden bestolen door de corporaties (ook middels veel te hoge huren voor kwalitatief slechte huizen), waar bovenop de regering ook nog eens een greep deed en doet uit de door de huurders gespaarde gelden, zodat er nog amper geld is om het grote gros aan sociale huurwoningen te verduurzamen, een groot deel van deze huizen heeft niet eens dubbelglas, zodat de grote groep arme huurders ook nog eens een extra hoge gasrekening voor de kiezen krijgt. Zoals je begrijpt wordt daardoor ook het gasverbruik onnodig verhoogd….

Klimaatcrisis: niet grote vervuilers maar gezinnen gaan betalen

We zijn er ziek van. Anderhalf jaar hebben we onderhandeld over eerlijke klimaatoplossingen. En er is vooruitgang. Toch kiest het kabinet voor de grote vervuilers. Bijna de helft van de kosten van de verduurzaming van de industrie komt terecht bij gewone Nederlanders, kregen wij te horen van minister Wiebes.

EERLIJKE VERDELING IS BREEKPUNT

Hij had het nog zo beloofd, afgelopen december. Minister Wiebes verzekerde de Tweede Kamer dat kleine bedrijven en huishoudens niet zullen opdraaien voor de verduurzaming van de grote industrie. Nu blijkt dat grote vervuilers jaarlijks toch een subsidie van 450 miljoen krijgen.
Voor Milieudefensie is een eerlijke verdeling van lusten en lasten een breekpunt in de onderhandelingen.

Gezinnen betalen voor Shell en Tata SteelKleine ondernemers en gezinnen betalen met dit Klimaatakkoord de subsidies van grote vervuilers als Shell en Tata Steel. Dat is niet eerlijk. De vervuiler moet juist betalen. Maar de industrie blijft allerlei voordelen krijgen. Rutte komt zijn belofte van een ‘verstandige’ CO2-heffing dus niet na.

Nederland heeft de kennis, de techniek en het geld om te kiezen voor goed klimaatbeleid. Maar het geld gaat naar de verkeerde projecten en de verkeerde partijen.

Gezinnen en kleine ondernemers betalen 450 miljoen euro mee.

Beste oplossing valt afEen eerlijke prijs voor CO2-uitstoot is een van de belangrijkste oplossingen. Maar daar kiest het kabinet niet voor. Teleurstellend. Wij verliezen het vertrouwen dat deze plannen tot eerlijk en effectief klimaatbeleid leiden.

KABINET ZAKT OOK NA HERKANSING

Minimaal 49% minder CO2-uitstoot
Eind vorig jaar was het Klimaatakkoord nog niet eerlijk en groen genoeg. Daarom besloten we toen uit de onderhandelingen te stappen. Afgelopen maart werden de plannen doorgerekend. Ook daaruit bleek: het kabinet zal de minimale CO2-reductie van ten minste 49% in 2030 waarschijnlijk niet halen.

Eerlijke CO2-heffing
Hierop kondigde Rutte een ‘verstandige CO2-heffing’ aan. Milieudefensie gaf hem een herkansing. Maar nu lijkt die CO2-heffing een wassen neus te worden: grote vervuilers worden ontzien. En kleine ondernemers en gezinnen draaien op voor de kosten.

Lees verder bij de bron: De Azijnpisser

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
faal 1561392185

Wéér horrorverkrachting, wéér door eerder veroordeelde verkrachter, wéér faalde ‘rechtsstaat’ in beschermen burgers

windmolens 1561393648

We hebben het voor elkaar, energieklimaatgekte: Stroomnet Flevopolder zit vol!