in ,

Het is vandaag databeschermingsdag dus we helpen je een handje met je privacy

368912557 2fc44d3709 privacy1

Facebook weet eerder dan jijzelf ​wanneer jouw relatie uit gaat, ze kunnen je in tegenstelling tot je lokale campagnevoerder wèl ​naar de stembus krijgen en ze kunnen ​je emotionele staat beïnvloeden. Dat een bedrijf zo veel over je weet en zo veel invloed heeft op je gedrag is een verontrustend gegeven.

Dit stuk verscheen eerder vandaag bij Motherboard.

Hoe meer een ander over je weet, hoe meer die informatie kan worden gebruikt om je te sturen. Overheden en bedrijven hebben niet altijd dezelfde belangen als jij, maken soms misbruik van hun bevoegdheden en slaan soms de plank gewoon mis. Daarom moet jij je gegevens tegen misbruik door bedrijven en overheid kunnen beschermen. Data staat gelijk aan macht en die macht moeten we terugclaimen.

Vandaag is het Data Protection Day, dus het uitgelezen moment om nog eens helder bij deze kwestie stil te staan. Om een stukje van je autonomie en vrijheid vandaag nog terug te eisen geven we je daarom een paar praktische tips, simpele manieren om te zorgen dat je net iets minder blootgesteld bent op ‘t moment dat je je laptop openklapt.

1. Sociale netwerken

​Verrassend: we beginnen bij Facebook. Het is inherent aan Facebook dat ze zoveel mogelijk gegevens over jou verzamelen Facebook is immers een advertentieboer. Daar verdienen zij hun geld mee. Hoewel het bedrijf nog steeds één van de grootse broers in de internet familie is, lijkt het nu toch enigszins toe te geven aan kritiek, door in de ‘Privacy Checkup’ enige openheid te geven over welke data er over je verzameld wordt (die vervolgens wordt gepresenteerd door een ​leuke blauwe dinosaurus). In die Privacy Checkup (achter het slotje naast je Meldingen) kun je regelen wie welke informatie van jou ziet, of je getagd mag worden, etc. Deze hulpmiddelen zijn handig, maar ook een goedmakertje achter de schermen. Zo weet Facebook zelf natuurlijk veel meer over je. En wat ze weten kan je deels zelf inzien. Als je naar Instellingen gaat, vind je onderaan de Algemene accountinstellingen een link ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Klik dan op ‘Mijn archief starten’. Je downloadt jouw archief in .pdf. Het bestand is niet volledig, maar het geeft je in elk geval al een heel indringend beeld van wat Facebook over jou weet. En als je echt klaar bent met het netwerk is er natuurlijk nog de meest privacyvriendelijke optie: verhuis met je vrienden naar een ander sociaal netwerk, zoals ​Diaspora.

2. Surfgedrag

​In ons metadata-experiment lieten we zien hoeveel je surfgedrag en e-mail eigenlijk over jou weggeven. Onze collega Ton liet een week lang ​alles vastleggen: wat volgde was een intiem beeld van hem dat gebruikt kon worden voor het samenstellen van een zeer persoonlijk profiel, en het hacken van enkele diensten. Zorg dus dat je je surfgedrag privé houdt. Gebruik bijvoorbeeld ​Ghostery, een add-on voor Chrome en Firefox die software die je bewegingen volgt opspoort en blokkeert.

3. Zoeken

​Google weet alles. Denk eens na over wat jij allemaal hebtgezocht en wat voor beeld dat over jou schept. Het is niet gek dat na de Snowden-onthullingen duidelijk werd dat mensen ​voorzichtiger werden met hun zoektermen. Niet alleen kwamen zoektermen over wapens minder voor, maar ook over genante onderwerpen als SOA’s. Gebruik dus eens een privacyvriendelijkezoekmachine, zoals ​DuckDuckGo.

4. Vraag inzage en verwijder

​Wil je weten wat er over jou bekend is?Via onze ​Privacy Inzage Machine kan je inzage vragen bij bedrijven en overheden. Als gegevens niet langer kloppen, kan je ze wijzigen, en als ze er niet meer toe doen (of via toestemming van jou zijn verkregen) kan je ze laten vernietigen. Dat recht heb je. Dat geldt ook voor de data die bij grote databrokers zit (en die hebben ​behoorlijk veel).

5. Voor gevorderden

​Heb je iets meer dan 15 minuten? Dan zijn er nog meer dingen die je kan doen. Een aantal ​Snowden-documenten lijken erop te wijzen dat er nog steeds tools zijn die zelfs de NSA niet kan kraken: Pretty Good Privacy (​PGP), debrowser TOR​Redphone en ​Tails. PGP is encryptie-software waarmee je versleuteld e-mail kunt versturen, TOR is een privacyvriendelijke browser, Tails een privacyvriendelijk besturingssysteem en Redphone een manier om privacyvriendelijk te bellen. Gebruiken dus!

Wij voeren in Den Haag en Brussel actie voor internetvrijheid, maar we bieden ook huis-tuin-en-keuken tools om zelf stappen te ondernemen. Check daarvoor onze ​Internetvrijheid Toolbox.

Lees verder via Bits of Freedom.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6769815087 022e2d3b01 corrupt1

Stinkend zaakje: Openbaar Ministerie sloot verdachte moord Els Borst bewust niet op

2949220741 9f185671a5 foodstamp1

En de beurzen maar stijgen: Eén op vijf Amerikaanse kinderen overleeft met voedselbonnen