in , , , ,

Het kan altijd gekker: Tablet in ziekenhuisbed geeft patiënt regie

6270705881 17b5e0534c bed ipad

Hoe de patiënt actief te betrekken bij de eigen behandeling? Dat was de vraag die het Amerikaanse Northern Westchester Hospital (NWH) zichzelf enkele jaren geleden stelde. Met de ontwikkeling van een eigen Patient Access Tablet (PAT) heeft het ziekenhuis de patiënten nu directe grip op behandeling, medicatie en nazorg gegeven.

 “Het klinkt eenvoudig, maar het is natuurlijk geen kwestie van lukraak wat tablets uitdelen aan patiënten en personeel”, hieldWestchester-woordvoerder Maria Hale een grote groep Nederlandse toehoorders van de HIMSS 2015 voor. Als vice president of patient advocacy and patient centred support hield Hale een presentatie rond shared decision making in de praktijk.

Als klein ziekenhuis in de buurt van New York is patiëntgerichtheid een kernthema voor NWH. Om de concurrentie met de grote ziekenhuizen aan te kunnen wil NWH patiënten aan zich binden door niet alleen goed naar ze te luisteren, maar ze ook actief bij de behandeling te betrekken.

Een flinke kluif, want een groot deel van de patiënten is geneigd tot een passieve opstelling. Volgens Hale doet nog altijd 10 tot 15 procent gewoon maar wat de dokter zegt zonder verdere vragen te stellen. Twintig tot 25 procent denkt geen verantwoordelijkheid voor de behandeling te kunnen dragen, maar vindt wel dat ze dit zou moeten doen. Nog eens 25 tot 30 procent wil het proberen. Pas het laatste kwart vindt shared decision making vanzelfsprekend.

Informatiebehoefte

Shared decision making begint wat Hale betreft bij een scherp inzicht in de informatiebehoefte van de patiënt. Daar schort het in de ziekenhuizen vaak aan, aldus Hale. Professionals spreken in jargon, waardoor patiënten informatie vaak maar half begrijpen. Bovendien hebben patiënten geen idee wat praktische betekenis van de informatie is.

“In de VS verblijft een patiënt gemiddeld drie tot vier dagen in het ziekenhuis”, aldus Hale. “De tijd om informatie te ontvangen, op te nemen en om te zetten in de gedrag is dus beperkt. Des te groter de  uitdaging om informatie over ziekte en behandeling zo te geven dat de patiënt die begrijpt.”

De sleutel ligt volgens Hale in praktische relevantie van de betreffende informatie. “Patiënten willen weten waarom ze een bepaalde behandeling of bepaald medicijn krijgen. Dan gaat het om vragen als: wat gebeurt er met me als ik mijn medicatie niet neem? Waarom moet ik van de dokter direct bewegen terwijl ik net ben geopereerd? Hoe ziet mijn dagschema eruit?  Wat moet ik doen als ik uit het ziekenhuis ontslagen wordt? Onderzoek in ons eigen ziekenhuis heeft geleerd dat patiënten ontslaggesprekken vaak ervaren als een ontruimings-drill.”

Lees verder via Skipr.

Photo by waitscm cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
21470089 2db47c90da evil google

Pfoe foe, EU pakt Google aan: ‘Zoekmachine veel te machtig’

6709357547 9fcbf9d764 oudjes

Wat klopt hier niet: Koppel sterft na 73 jaar huwelijk 5 minuten na elkaar in aparte verpleeghuizen