in , ,

Het Mexico van de EU: De uittocht uit Bulgarije

Bulgarije 1570952774
sapviktor / Pixabay

Bulgarije is het armste land van de Europese Unie. Een land dat ooit de ‘ Silicon Valley of the Eastern Bloc ‘ werd genoemd, staat op het punt van sociale ineenstorting. Bulgaren hebben het land in alarmerende aantallen geëvacueerd.

Hier is een blik op wat ooit een natie was met onbeperkt potentieel, omgezet in een hopeloze puinhoop.

De bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties zegt dat Bulgarije tegen 2050 23% van zijn resterende bevolking zal verliezen. Het land ziet al jaren een uittocht naar huis om groenere weiden te verlaten. Sinds de val van de Berlijnse muur bevindt Bulgarije zich als geen ander land in Europa op een sociale en economische dia.

Eens, in de jaren zestig, maakten Bulgarije’s hoge productiviteit en sociale ontwikkelingsranglijst het land tot een model voor het bestuursbeleid van andere socialistische landen . Volgens Transparency International staat Bulgarije momenteel onderaan de lijst van de meest corrupte leden van de EU.

Een economische vergelijking van momentopnames onthult de grootste reden waarom Bulgaren het huis verlaten. Vandaag de dag is ongeveer 23% van de Bulgaren die nog in het land zijn achtergebleven in grote armoede. Wat in het Sovjettijdperk een industriële grootmacht was, is nu een wannabe service (66%) industrie wannabe. Terwijl de werkloosheid met ongeveer 6% relatief laag is, nemen werknemers slechts ongeveer 495 euro per maand mee naar huis.

Kijkend naar het BBP per hoofd van de bevolking is de Bulgaarse economie onveranderd ten opzichte van 1973. Van 1980 tot 1988 zag Bulgarije pieken van verbazingwekkende groeicijfers. Nadat de muur viel, zakte het land in instabiliteit en negatieve groei. Pas in de jaren voorafgaand aan de Grote Recessie heeft het land een deel van zijn potentieel terugverdiend. Maar sinds de economische neergang van 2008 heeft Bulgarije 1,32% en een groei van 3,81% op jaarbasis verdraaid.

Tijdens het Georgi Dimitrov-tijdperk werd Bulgarije beschouwd als een relatief bevoorrechte staat binnen de grote Sovjetunie. Vandaag laat de naam van het land zelden de mond van de Brusselse besluitvormers, tenzij er een probleem is. Binnen Bulgarije gelooft slechts één op de negen mensen dat het land beter af is sinds het kapitalisme werd aangenomen. Bijgevolg vertrekken elk jaar 60.000 Bulgaren van huis, waarvan de helft op weg is naar Duitsland. En de resulterende ‘braindrain’ veroorzaakt door de beste en slimste koers naar betere omstandigheden, verergert de neerwaartse spiraal van het land alleen maar.

Recente signalen tonen aan dat de algemene situatie in Bulgarije verslechtert in plaats van verbetert. Toen de Bulgaarse vice-premier, Krasimir Karakachanov opriep tot de grootste Bulgaarse mensenrechten-NGO, het Bulgaarse Helsinki-comité om onlangs zijn deuren te sluiten, werden Amnesty International en Human Rights Watch ballistisch .

Bulgarije heeft binnenkort een tekort aan gekwalificeerde artsen. Dit rapport vertelt over de gemiddelde leeftijd van huisartsen die ouder zijn dan 39. Bijna 40% van de huisartsen in het land is ouder dan 60 en 17% is ouder dan 65. De trend is endemisch voor een dreigende catastrofe wanneer en wanneer het sociale systeem volledig uitvalt . Gelukkig is Bulgarije erin geslaagd zijn schuld op een beheersbaar niveau te houden, in tegenstelling tot buurland Griekenland.

De situatie van Bulgarije is eigenlijk te herleiden tot twee basisproblemen. Ten eerste heeft de Europese Unie er nooit over gedaan een winstgevende en gelijke unie van natiestaten te creëren. De centrale machten, als ik ze zo mag noemen, gaan al sinds de middeleeuwen over superioriteit en controle. Duitsland en Frankrijk zullen domineren en profiteren, zoals altijd. Met een mindere impact, zullen de andere grote en / of invloedrijke leden dat ook doen.

Oost-Europa is over het algemeen een grote satrap die is bedoeld om de meer welvarende leden te voeden. Ik denk dat we dit kunnen zien in handel en geldstromen, en in het karakter van kenmerken van handel. Voor velen was dit te verwachten toen het Sovjet-systeem faalde. Maar de oorzaak kan worden herleid tot decommunistische functionarissen die Zhivkov niet hebben geplaatst. Aan de macht tot 1997 waren deze middelmatige Bulgaarse uitverkoop niet alleen onhandig, ze waren aan de macht in een tijd waarin Bulgaren sterk leiderschap nodig hadden om de kapitalistische weg vooruit te smeden.

Bulgaren kunnen de Anglo-Europese hegemonie de schuld geven die het vacuüm vulde toen de Sovjet-Unie instortte. Een decennium lang stuurde de Bulgaarse leider de enige “pooiers” die ze konden, Brussel en de NAVO-alliantie. In 2004 had Bulgarije gesmeekt en gepleit en de knieën voldoende gebogen om de Amerikanen tevreden te stellen.

Toen bereikte het land in 2007 het “beloofde land” van de EU-welvaart – alleen voor Wall Street om het kleed van onderaf weg te rukken. Bijgevolg beschouwen veel Bulgaren het kapitalisme en de westerse democratie tegenwoordig als een ramp. Deze Het rapport Pulitzer Center vertelt ons hoe zielig de situatie in de Balkan-natie is. Helaas kan het verhaal ons alleen LGBT- en Romany-rechten verbeteren om een ​​zonnestraal uit Bulgarije te laten zien. Yana Paskova houdt hoop voor Bulgarije om eindelijk welvaart te bereiken, maar dat doe ik niet.

Hebben Bulgaren gelijk om vast te houden aan hun indrukken van socialistische tijden? Dit lijkt de meest aangrijpende vraag. Dit Rand-rapport uit 1986, getiteld: “De uitdaging aan Sovjetbelangen in Oost-Europa: Bulgarije en Tsjechoslowakije, onderzoekt sociaal-economische en politieke aspecten van de landen vanuit een westers strategisch perspectief. Het rapport gesponsord door de Ford Foundation is bijna pure propaganda, wishful thinking dat er een kloof was tussen Bulgarije en Moskou. Het rapport spreekt van Bulgaarse ‘welvaart’ vóór 1980, op een moment dat Ronald Reagan president was. Rand’s auteur bespreekt ook de verbazingwekkende levensduur van de vier communistische Balkanlanden. De “rol” van Bulgarije in de Sovjet-sfeer is het meest veelzeggend voor mijn rapport.

Als we deze strategische beoordeling lezen, zien we hoe Bulgarije een hogere status had als partner van het Sovjet-systeem. Als we ‘systemen’ überhaupt als relevant beschouwen, is het armste en minst gerespecteerde land in de EU ongewenst in vergelijking met de status van het land en de economische welvaart onder het Sovjetdomein. Rand vertelt ons over hoe het Kremlin de Bulgaarse economie steunt. Of, zoals de Rand auteur zegt, “..Er kan geen twijfel over de materiële voordelen van de Sovjet-verbinding.” Het rapport gaat verder met het bespreken “… traditionele pro-Russische sentiment van vele Bulgaren die het gevolg is van het historische, ras en culturele affiniteit. ” En dit gaat over de kern van argumenten waar Bulgaren toen beter van waren.

De Sovjetunie (Rusland) stond achter Bulgarije op een manier die de Europese Unie weigert. Dit is een aspect van de algemene disfunctie van de EU in het algemeen. Brussel, of, om precies te zijn, Berlijn heeft niet aan de kant van Bulgaren of andere Balkanlanden gestaan. Volgens Rand was de relatieve ‘vooruitgang’ van Bulgarije een onderwerp waar westerse denktanks mee te maken hadden gekregen. Het bovengenoemde rapport staat vol met rationalisaties die met elkaar en met de feiten in conflict zijn. Dit komt tot uiting in het volgende:

” De economische vooruitgang van Bulgarije wordt gesymboliseerd door zijn status in het kader van Comecon-specialisatie als een van de belangrijkste producenten van vorkheftrucks en diverse elektronische en elektrische producten.”

Dus binnen Comecon, de economische organisatie onder leiding van de Sovjet-Unie van 1949 tot 1991, was de “rol” van Bulgarije gespecialiseerd op een manier waarop de EU en haar centrale controlerende landen niet hebben kunnen emuleren. Bulgarije top export nu zijn kopererts, ruwe aardolie, textiel (€ 2.75b), en verpakte geneesmiddelen. Duitsland is nu de grootste handelspartner van Bulgarije, waarbij ruw koper de grootste import is, en vervolgens andere metaalertsen, gevolgd door heren- en damespakken.

Als je echter leest over de investeringen van Duitsland in Bulgarije, zul je zien dat de Duitsers meer auto’s en onderdelen importeren dan natuurlijke hulpbronnen. Dit is natuurlijk een misvatting. De belangrijkste Duitse invoer buiten natuurlijke hulpbronnen zijn elektrische apparatuur, machines en kleding.

Als we ten slotte kijken naar de beste buitenlandse investeerders in Bulgarije, Nederland, Duitsland en Oostenrijk, vinden we een bekend schema dat plaatsvindt. Zoals het geval is in andere Oost-Europese landen, profiteren de Duitsers van lage lonen en fiscale prikkels, investeren ze in het bouwen van supermarkten zoals Lidl en Kaufland van de Schwarz Gruppe , krijgen ze inkomsten van Bulgaren die daar winkelen en sturen ze de winst terug naar Duitsland . Bulgarije is in alle opzichten het Mexico van de EU. Duitsland is de facto Verenigde Staten van het proces.

En nu zie je de belangrijkste oorzaak voor Bulgarije dat snel een spookstaat wordt die grenst aan de Zwarte Zee. De rijkdom van het land, de natuurlijke hulpbronnen en het menselijk potentieel worden gebruikt door buitenlandse spelers die beweren deel uit te maken van een grotere broederschap van landen die de Europese Unie worden genoemd.

Wat er met Bulgarije gebeurt, is niet zonder historisch precedent. Na de Grote Depressie zag Newfoundland zijn economie in duigen en keerde vrijwillig terug naar een Britse kolonie in 1934. Toen in 1949 werd het dunbevolkte land onderdeel van Canada. Oh, en er was Joegoslavië, een land dat een van de sterkste landen in Europa was onder de revolutionaire staatsman Josip Broz Tito.

Na zijn dood besloot de Anglo-Europese alliantie om dat land in hapklare delen te hakken, waardoor we dankzij Brussel en de NAVO-alliantie een handvol behoeftige satraps achterbleven. Je kunt alleen maar hopen dat Bulgarije niet in de geschiedenisboeken zoals Joegoslavië verdwijnt. Dan komt er , als iedereen het land verlaat, de Duitse kruidenier REWE en de eerder genoemde Schwarz Gruppe niemand meer over om voedsel aan te verkopen, wat slecht nieuws is voor Duitse investeerders. Oh, en de groothandel in cash en carry-centra van de METRO Group zullen ook failliet gaan, terwijl Festo op zoek is naar meer goedkope arbeid om elektrische bedieningselementen te maken. Sorry, het moest gezegd worden.

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4852252109 2785c932b6 IMF1

Met hulp van IMF worden landen leeggeroofd, nu is Equador aan de beurt

poetin samenzwering

De leugenpers uitgelachen om laatste Russische samenzweringstheorie