Het slaapmiddel melatonine is helemaal niet zo onschuldig als beweerd

Pas ermee op … Je gaat er vanzelf steeds meer innemen

Het is maar een onschuldig middel tegen slaapproblemen, denken veel Nederlanders als zij bij de drogist een potje met melatoninepillen kopen. Toch, zo onschuldig is het niet.

Dat zeggen honderden artsen en wetenschappers die zijn aangesloten bij drie slaapverenigingen.

Want bij verkeerd gebruik kan melatonine juist leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn, waarschuwt Sigrid Pillen, kinderneuroloog in het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en voorzitter van de vereniging Kind en Slaap.

Melatonine is een hormoon dat het bioritme beïnvloedt. Drogisten verkopen het als voedingssupplement.

Melatonine zou alleen op recept verkrijgbaar moeten zijn want het is een geneesmiddel. Daar hoort een uitgebreide bijsluiter bij en deskundig advies van een arts.

“Ik heb de indruk dat mensen te snel naar melatonine grijpen, dat het vaak de eerste stap is die zij nemen als ze problemen hebben met inslapen”, zegt Pillen. Dat vindt ze zorgelijk, want te veel van het middel kan vervelende gevolgen hebben.

“Vaak zien we dat mensen die melatonine nemen de dosis verhogen als het niet meer werkt. Als zij dat doen, werkt het weer even totdat het effect opnieuw verdwijnt. Dat komt doordat het lichaam reageert op de niveauverschillen van  …

Lees verder bij de bron: Trouw

Photo by verchmarco


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Moeder, waarom stemmen wij?

Telefoonterreur: Energieverkopers wisselen illegaal persoonsgegevens voor 3 cent per persoon uit