in ,

Het wordt alsmaar gekker: Duitse banken overvol met cash, deposito’s worden leeg getrokken

Het wordt alsmaar gekker in ons fiat geldsysteem. Spaarbanken en deposito-rekeninghouders voelen de gevolgen van de negatieve rente. Het rentebeleid van de eist z’n tol. We konden er op wachten.

De idiote gedachte om met goedkoop geleend geld de op te krikken wordt door kritische analisten al een aantal jaren beschouwd als een krankzinnige maatregel.

Negatieve rente eist z’n tol

Monetaire acties die goedkoop geld genereren mogen nooit te lang duren. Goedkoop geld werkt verslavend en lokt particulieren en bedrijven die minder stabiel in de schoenen staan. Ook zombiestaten, zoals Griekenland en , staan vooraan in de rij om met goedkoop geld hun hoogrentende staatsleningen af te lossen. De monetaire geschiedenis heeft geleerd dat stimulering met goedkoop krediet niet te lang mag duren.

Boeterente

De schuldenberg wordt te hoog en dwingt tot lagere rentetarieven. Een steeds groter deel van de nationale inkomsten(BBP) wordt opgeslokt door de rente- en aflossingsverplichtingen. De economische groei daalt en zie nu anno 2020 de gevolgen. Onbetaalbare woonhuizen voor de jongeren en beurzen alltime high. De ECB heeft te lang gewacht met het afbouwen van hun stimulerende beleid en kan niet meer terug.

De FED ziet zich gedwongen om later dit jaar ook hun rentetarieven te verlagen richting het nulpunt. Of zoveel eerder als de -economie krimpt.

De ECB is een stap verder en berekent een negatief tarief van 0,5 procent voor de die hun overtollig (kas)geld stallen bij de ECB. Dat is een maatregel om de banken er toe te bewegen om zo weinig mogelijk kasgeld aan te houden na een dagje “hard werken,” lees: zoveel mogelijk leningen verstrekken. Houd je teveel over dan heb je het niet goed gedaan en betaal je voor straf een boete in de vorm van negatieve rente.

Noodklok

Duitse banken hebben er “handig” op ingespeeld en verlaagden hun spaarrente naar nul procent en zelfs negatief voor depositobedragen. De vermogende bankrekeninghouders worden hiermee gedwongen om geld op te nemen en te investeren in en aandelen. Dat verklaart de lange beurshausse vanaf 2010 tot in de derde week van dit jaar.

In de vierde week 2020 begonnen de koersen te dalen onder druk van het Coronavirus. Misschien wel een trigger voor meer beursellende. We gaan het volgen. Maar wat te denken van de problemen bij Europese banken? Banken die hun cashgeld niet meer kwijt kunnen. Duitse bankiers luiden nu de noodklok.

Bankrun

Wat er gebeurt is dat depositorekeningen worden geplunderd. Vooral in en naar verwachting later dit jaar ook in Nederland als de ING als eerste Nederlandse bank de depositorente verlaagt naar – 0,5 procent. Voorlopig alleen voor boven de 1 miljoen. We weten inmiddels hoe de ECB werkt, net als met de renteverlagingen in kleine stapjes, gaat ook dat plafond van 1 miljoen in stapjes naar beneden.

Echter maaien centrale banken het gras weg onder de voeten weg van de banken die veel spaargeld aanhouden voor hun rekeninghouders. In Duitsland staat 3 biljoen euro uit aan spaargeld op de digitale spaarrekening. Maar wat gebeurt er?

Vermogende rekeninghouders zijn slimme mensen en nemen hun geld op van hun depositorekening. In Duitsland zijn ze een stapje verder met het plafond waarboven negatieve rente wordt berekend.

Banken lopen over met cash

Sommige Duitse spaarbanken berekenen negatieve tarieven boven 100.000 euro. Dat kost elk jaar 500 euro bij een negatieve rente van 0,5 %. De huur van een bankkluis gaat vanaf 10 euro per maand. Dan is het sommetje snel gemaakt. Depositohouders halen hun geld van de rekening en huren een kluisje bij de bank.

Echter zijn ze niet alleen maar met velen met dezelfde gedachte. Er wordt dus massaal opgenomen waardoor vooral de klassieke spaarbanken overlopen van cashgeld en het niet meer kwijt kunnen. Kluizen zijn massaal van de hand gedaan door het digitaal internetbankieren.

Nu moeten banken kluizen huren bij externe private bedrijven. Uiteraard zijn er genoeg rekeninghouders die zelf een kluis aanschaffen. Is slechts een eenmalige investering. Het is een tendens bij de buren die bankiers tot wanhoop drijft.

Crash van de EU-bankenunie

Boze bankiers keren zich steeds meer tegen het repressieve beleid van de ECB. Dit zijn kwalijke ontwikkelingen die aangeven hoe fout het huidige monetaire beleid is van een Europese Centrale Bank. Straks ook in Nederland.

Maar wat mogen we verwachten als zo meteen de economie verder inzakt? Nog verder dalende rentetarieven? Nog meer staatsleningen in met negatieve rentetarieven? Nog meer kosten voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen? Met uiteindelijk nog meer onvrede bij de slachtoffers? De bankrekeninghouders, gepensioneerden en belastingbetalers?

Wat mij betreft is het antwoord al ingegeven in de vraagstelling. En niet te vergeten het neveneffect, een crash van de EU-bankenunie op termijn.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Enkele tientallen gemeenten maken gebruik van agressieve online volgmethoden, functioneren als doorgeefluik

Ondertussen loopt heel Nederland leeg op een Tweet van Thierry Baudet