in , , ,

Hoe de politie haar buitenwettelijke surveillancenetwerk uitbreidt

Een korte opfrisser over hoe de het buitenwettelijke surveillancenetwerk optuigt, dat gaat zo: Zelf heeft de politie toestemming van de burgemeester nodig om camera’s in de publieke ruimte te mogen plaatsen.

Particulieren die camera’s ophangen om hun bedrijf of huis te beveiligen hoeven dat niet. We zien steeds meer van deze camera’s om ons heen, aan beveiligingscamera’s en zogenaamde ‘slimme’ of digitale deurbellen. Deze camera’s mogen in principe de openbare weg niet filmen, maar dit gebeurt vaak wel en daar wordt slecht op toegezien.

De politie heeft een databank aangelegd waarin zij bijhouden waar deze camera’s hangen, wat die filmen, en bij wie zij de beelden kunnen vorderen. Zo heeft de politie toegang tot al die door private camera’s onrechtmatig gefilmde stukjes van de publieke ruimte, zonder dat zij toestemming van de burgemeester nodig heeft.

De naam van deze databank is ‘Camera in Beeld’ en bevat onderhand 230.000 camera’s, waarvan er 87,6% de openbare weg filmen.

Versie 2.0: ‘De Digitale Deurbel’

Bovenop de dubieuze databank komt nu een bedenkelijke pilot: de ‘Digitale DeurbelMeer weten? Lees het onderzoek van Tweakers’. De pilot is een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de politie en gemeenten. Er wordt subsidie verstrekt door het ministerie aan gemeenten om digitale deurbellen uit te delen, en sommige gemeenten subsidiëren de aankoop van digitale deurbellen door burgers zelf.

Zo zijn er al meer dan 360 camera’s uitgedeeld en heeft het ministerie er anderhalve ton in gestopt. In sommige gemeenten worden deze gesubsidieerde camera’s automatisch aangemeld bij ‘Camera in Beeld’.

In plaats van zich aan de wetgeving te houden die onze publieke ruimte moet beschermen tegen onrechtmatig geplaatste camera’s subsidieert het ministerie op deze manier een samenwerking van gemeenten en de politie om een buitenwettelijk surveillancenetwerk op te tuigen. Ondertussen strijken de leveranciers van deze camera’s de winst op.

In NieuwsuurBekijk hier de aflevering van Nieuwsuur noemt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens het filmen van de openbare weg zonder goede reden illegaal. Dat is duidelijke taal, maar gaat de Autoriteit Persoonsgegevens dan ook iets doen?

Versie 3.0:

En dan de kers op de taart. De politie maakt al sinds 2016 gebruik van CATCHLees hier wat wij eerder schreven over CATCH, gezichtsherkenningssoftware waarmee gezichten uit beelden kunnen worden vergeleken met gezichten die voorkomen in de strafrechtdatabank van de politie. Hiervoor kunnen allerlei soorten beelden worden gebruikt, ook beelden van beveiligingscamera’s en digitale deurbellen.

Op dit moment is de politie aan het experimenteren met gezichtsherkenning die direct op videobeelden, in plaats van op stills daaruit, kan worden toegepast. De enorme hoeveelheid beschikbaar beeldmateriaal samen met de mogelijkheid om personen geautomatiseerd te analyseren levert een enorme surveillancecapaciteit op, die een grote potentiële inbreuk maakt op onze vrijheden.

De publieke ruimte is een ruimte waarin we ons vrij moeten kunnen bewegen. De politie hoeft niet mee te kunnen kijken wie er welke kerk, synagoge of moskee bezoekt, wie er naar wat voor soort sauna of bar gaat, of wie er aan welke demonstratie deelneemt.

De grens is bereikt

Overheden en de politie moeten zich aan de wetgeving houden die onze rechten en vrijheden beschermen. Het ministerie zou hier op moeten toezien in plaats van het omzeilen ervan te subsidiëren. De Autoriteit Persoonsgegevens is de aangewezen instantie om illegale, privacyschendende praktijken te stoppen, maar van handhaving lijkt nog weinig te komen.

Hoe ver moet dit buitenwettelijke surveillancenetwerk nog worden uitgebreid voordat de autoriteiten het een halt toe roepen? Wat ons betreft is die grens al bereikt. Om onze vrijheden in de publieke ruimte te beschermen, moet het optuigen van dit surveillancenetwerk stoppen.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nog steeds niet wakker?
1 jaar geleden

We zien het allemaal, we schrijven er boos en verontwaardigd over en er gebeurt helemaal niets. Vele mensen noemen Orwell en zijn boek 1984 in afschuw. En iedereen heeft destijds gedacht dat dit een ernstige waarschuwing was en dat door die waarschuwing zo’n situatie zich nooit zou voordoen. Maar kijk om U heen en zie dat de situatie die er nu al is. Een niet democratische EU met schertsfiguren, banken en multinationals die volledig ongestoord hun gang gaan met vrijhandelsverdragen, regeringen die onherkenbaar zijn veranderd alsof ze plaatselijk verdoofd zijn. Een Merkel (Illuminati) die even besluit om 1.5 miljoen migranten binnen te halen terwijl de ervaringen van de afgelopen 50 jaar buitengewoon negatief zijn omdat Islam niet een religie is maar een politieke stroming en een Moskee niet een kerk is maar een ruimte van waaruit moslims wordt verteld hoe te handelen. De ideale manier om een land van binnenuit kapot te maken. Het aantal misdaden en verkrachtingen is nog nooit zo groot geweest en de regeringen doen precies wat de bedoeling was van de Illuminati en plaatst nu overal camera’s en luistert massaal telefoons en emails af. Met biowapens wordt de wereldbevolking nog even terug gebracht tot een hoeveelheid die te controleren valt ….

En zo stormt de wereld af op situatie waar een wereldregering de dienst uit maakt en waar de mensen met camera’s altijd en overal in de gaten worden gehouden.

Het gaat niet goed in de EU. En het gaat niet goed in Nederland. Helemaal niet goed. De een procent superrijken zijn super veel rijker geworden. Onze gehele industrie is naar China verhuisd met giga winsten voor de een procent superrijken. De rest is de afgelopen 20 jaar alleen maar armer geworden.
Economisch is de wereld een ramp en zolang de burgers niet in actie komen gaan de partijen achter de schermen gewoon door met hun plannen van een wereldregering en het terugbrengen van de wereldbevolking naar 500 miljoen mensen (UN Agenda 2030).

Wordt wakker ..

Belastingexperts zetten grote vraagtekens bij de vergoedingen die Tweede Kamerleden netto ontvangen

Ook burgers moeten gaan betalen voor aangifte belasting: ‘Gratis bestaat niet’