in , , ,

Hoe diep is de declaratiefraude-doofpot?

5526175626 ce7c3d6b4a ziekenhuis1

We kennen er allemaal voorbeelden van: veel te hoge ziekenhuisrekeningen voor kleine ingrepen en ziekenhuisopnames die niet hebben plaatsgevonden. Waarom is het zo’n probleem? Waarom komt er niets terecht van de aanpak?

Het uitspuiten van oorsmeer: 1300 euro. Het verwijderen van een splinter: 1500 euro. En erger: torenhoge rekeningen voor ziekenhuisopnames die helemaal nooit hebben plaatsgevonden. Een spoedeisende hulp-arts die even kijkt naar rode vlekjes op je been, rekent vijf overnachtingen: 3500 euro.

Het kost je heel veel moeite om je geld dan terug te krijgen. De regels in de zorg zijn ingewikkeld en zorgverzekeraars en ziekenhuizen vaak niet behulpzaam. Toezichthouder NZa kijkt meestal op afstand toe.

ZIE OOK: Tijdlijn: van ‘oorsmeergate’ tot ligdagfraude 

Ziekenhuizen verweren zich: het gaat om incidenten of  foutjes in de registratie. Zij wijten het vaak aan de regels die te ingewikkeld zijn. Soms is dat ook zo. Maar zijn het altijd incidenten? Altijd foutjes?

Vandaag moeten minister Schippers van Volksgezondheid en minister Opstelten van Justitie zich verantwoorden omdat zij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de hand boven het hoofd hielden in het grootste fraudeonderzoek ooit in de ziekenhuiszorg.

Schandaal begint in 2008

Het eerste grote declaratieschandaal begint in 2008. De Ommelander Ziekenhuis Groep uit Winschoten bracht ten onrechte complete ligdagen op de verpleegafdeling in rekening voor patiënten die maar 2 uur op de spoedeisende hulp waren. Ze zetten er een speciaal ‘observatorium’ voor op om dit gesjoemel te verbloemen, een soort fictieve klinische afdeling is nodig omdat de computer anders de rekeningen (DBC’s) niet kan versturen. Het gebeurt in opdracht en met medeweten van de directie en maatschappen. Lees de mailtjes in het boetebesluit van de NZa om te zien hoe dat ging.

De schade is onbekend. Het ziekenhuis komt er vanaf met een boete van een half miljoen. Er wordt niemand vervolgd.

Staat de zaak Ommelander op zichzelf? Nee. De NZa heeft signalen dat dit soort declaratiefraude in veel meer ziekenhuizen voorkomt. De Zorgautoriteit doet verder niets met die kennis en hoopt dat door de boete van Ommelander ook andere ziekenhuizen hun leven gaan beteren.

Rapport blijft in de la liggen

Dan blijft het een tijdje stil, totdat RTL Nieuws in mei 2013 onthult dat er voor tientallen miljoenen wordt gefraudeerd door ziekenhuizen. Met name door cosmetische operaties als ooglidcorrecties te declareren als dure medisch noodzakelijke zorg, bijvoorbeeld onder het mom van het corrigeren van gezichtsbeperking. Of flapoorcorrecties die worden gedeclareerd als ingreep voor gehoorbeschadiging. Het staat allemaal in een conceptrapport van het ministerie van VWS, maar dat blijft anderhalf jaar in een la liggen.

Lees verder via Hoe diep is de declaratiefraude-doofpot? | RTL Nieuws.

Photo by Moisturizing Tranquilizers cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
13629594224 e942d71e26 werkeloos1

Wegmoffelen van realiteit: Kabinet gebruikt voortaan één definitie van werkloosheid

4193577754 db742be516 Ambtenaar1

Ambtenaar gemiddeld vaker ziek dan niet-ambtenaar