in

Hoe groot is de kans op een gevaarlijke gammaflitser voor de aarde?

4471058337 6829876abc gamma1

Er hebben zich op aarde gedurende de tijd dat er leven op deze planeet voorkomt vijf massa-extincties voorgedaan, momenten in de geschiedenis dat een groot gedeelte van het leven uitstierf. Er wordt geroepen dat de mens hard bezig is voor de zesde massa-extinctie te zorgen, maar voor de eerste vijf kunnen we niet verantwoordelijk zijn geweest, toen liepen we simpelweg nog niet rond op deze aardkloot. Een van die extincties was de zogenaamde Ordoviciaanse extinctie, die ergens tussen 447 en 444 miljoen jaar geleden plaatsvond.

In hoeveelheid uitgestorven diersoorten was het de derde ‘ergste’ extinctie, waarbij de helft van de organismen zo’n beetje kassie wijlen ging. Jaren terug wees Brian Thomas (Universiteit van Kansas) er al op dat deze extinctie mogelijk veroorzaakt is door een stoot gammastralen, afkomstig van een gammaflitser, die gedurende tien seconden (!) de ozonlaag van de Aarde voor de helft weg schroeide en daardoor de daaropvolgende tien jaar het leven blootstelde aan schadelijke UV-straling van de Zon.

Het blijken met name de lange gammaflitsers1 (Engels: L-GRB’s) te zijn, die langer dan twee seconden duren, welke gevaar kunnen opleveren voor de aarde. Zij ontstaan door de ineenstorting van een zeer zware ster (hypernova-explosies). Op de afbeelding hieronder zie je een voorstelling van een gammaflits door de ineenstorting van een zware ster.

Het tweetal sterrenkundigen Tsvi Piran en Raul Jimenez heeft onlangs berekend of zoiets weer kan gebeuren en wat de kans daarop is.

De uitkomst: de kans dat de aarde geraakt wordt binnen 500 miljoen jaar door de dodelijke stoot gammastralen van een L-GRB is 50%, binnen vijf miljard jaar is dat gestegen naar 90%.

Lees verder via Astroblogs.

 

Foto via s58y cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3476438132 f23427a96e varkensgriep1

Het begint te lijken op de varkensgriep waarbij alles om geld draaide: IMF wil steun in ebolastrijd uitbreiden

7073870613 1f08a6d2e4 anpr camera1

Ik melde het al weken geleden maar nu RTLnieuws, Kuddo’s: Rijkswaterstaat schendt privacy duizenden leaserijders