in , ,

Hoe grote banken hun risico’s afwentelen op kleine klanten

2592868470 6ff3c0b98d euribor

Banken hebben een jaloersmakende business: ze kunnen voor het mkb tussentijds de prijs van hun producten verhogen, als ze door eigen toedoen verlies dreigen te maken. Op deze manier hebben banken sinds de crisis miljarden extra rente binnengesleept. Tot verbazing van experts van binnen en buiten de sector. ‘Dit is gratis geld verdienen.’

Omdat u toe bent aan een nieuwe smart tv, koopt u een scherm van Philips. Mooi apparaat, niet bepaald goedkoop, maar de aankoop waard. Met hernieuwd plezier kijkt u naar de champions league, totdat er plotseling een aanzienlijk bedrag van uw bankrekening wordt afschreven. Door de fabrikant.

Verbouwereerd belt u de klantenservice. Hoe kan het dat Philips zomaar een extra bedrag afschrijft, u had toch al betaald voor de televisie? De medewerker legt geduldig uit dat de betaling volstrekt normaal is en volgens de voorwaarden. U moet bijpassen omdat de televisie – zoals achteraf is vastgesteld – te goedkoop verkocht is, waardoor het bedrijf nu verlies dreigt te maken. Er waren na verkoop tegenvallers, veroorzaakt door nieuwe veiligheidsregels voor de fabrieken, tegenvallende verkopen en hogere financieringslasten. En die moeten de kopers nu opvangen.

‘Absurd, die tegenvallers behoren tot uw eigen ondernemersrisico’, protesteert u nog. ‘U stuurt mij niet eens brief met uitleg’. Dat hoeven wij ook niet, antwoordt de medewerker. ‘Wij mogen dit zonder aankondiging spontaan van uw rekening afboeken.’ Daarna gaat onverbiddelijk de haak erop.

Suïcidaal scenario? Niet voor banken

Vreemd scenario? Heel vreemd, want dergelijk gedrag zou voor Philips suïcidaal zijn, net als voor elk ander bedrijf in een concurrerende markt. Maar er is een industrie in Nederland die zich dit gedrag kan permitteren; een sector die een manier heeft gevonden om zijn verliezen en mismanagement af te wentelen op kleine klanten: de banken. Bij die kleine klanten valt van alles te halen, niet bij grote ondernemingen als Shell of Unilever waarover straks meer.

Het verplaatsen van risico naar kleine klanten doen banken door generieke tussentijdseverhogingen van de opslag op standaard leningen met een variabele rente, ook wel euribor leningen genoemd. Het begrip variabel slaat op de fluctuaties van de euribor rente – het tarief voor kortlopende leningen dat banken onderling betalen. De opslag is wat de bank de klant bovenop de euribor rente rekent voor kosten en winst (zie kader voor uitleg: Wat bepaalt de prijs van een lening?).

Ook particulieren hebben hypotheken afgesloten die gebaseerd zijn op euribor, maar het grootste deel van dit soort kredieten staat uit in het mkb. Voor de televisiefabrikant is het tussentijds verhogen van de opslag een jaloersmakend verdienmodel, want die kan alleen de prijs verhogen van nieuwe televisies met het bijbehorende risico op verlies van marktaandeel.

Lees verder via: Follow the Money

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15320597749 e65096c578 ttip

EU schuift pesticiden verbod op onder druk VS over TTIP

9032533175 83b3d96cd6 Luis de Guindos

Spanje verfoeit eigen EU-kandidaat voor eurogroep