in ,

Hoe je het wendt of keert de euro is permanent

Recentelijk berichtte ik u over de Eurozone en of het voor lidstaten mogelijk is om deze monetaire unie te verlaten. Hoewel het in theorie mogelijk is om middels een uitstap uit de Europese Unie () ook de Eurozone te verlaten, blijft het door gebrek aan bestaande - en regelgeving slechts speculatie. Maar begin deze week was het dan zover. De heer Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie (EC), bevestigt dat de economische en monetaire unie ”blijvend en onomkeerbaar” is. Dit zei hij tijdens een toespraak aan de Universiteit van Leuven, België. Twee dagen eerder liet VVD-Europarlementariër Hans van Baalen weten dat hij het liefst terug ziet gaan naar de drachme. Opvallend hoe twee Europese ambtenaren tegenstrijdige uitspraken doen. Wie moeten wij nu geloven? Het failliet van de EU in een notendop.

Zoals reeds eerder aangegeven, bestaat er geen enkel statuut, wet, regel of verdrag dat een uitstap uit de Eurozone regelt. Om deze reden is het juridisch gezien niet mogelijk om de Eurozone te verlaten. Dit, in tegenstelling tot een uitstap uit de EU, waarbij het Verdrag van Lissabon middels artikel 50 houvast geeft over de betreffende procedure. De verving de nationale munt van een groot aantal lidstaten en met dank aan Juncker weten wij nu dat deze vervanging permanent van aard is.

Dreigementen van Juncker

Hoewel Juncker klare taal spreekt, merkt men toch een dreigende ondertoon in de manier waarop hij zijn speech ten gehore brengt. Enkele dreigingen op een rij, die zullen geschieden wanneer Griekenland de monetaire unie verlaat. Ten eerste verdenkt Juncker de ”Angelsaksische wereld” ervan er alles aan te doen om de Eurozone te laten ontbinden, indien Griekenland afstand neemt van de euro. Tevens merkt hij op dat de Eurozone veiligheid en voorspoed brengt. Het zal Jean-Claude wellicht ontgaan zijn dat in landen als Spanje en Portugal het vertrouwen in een rap tempo gedaald is tot een ultiem dieptepunt. Het zal de EC-president eveneens ontgaan zijn dat de anti-EU sentimenten in Frankrijk sterk zijn aangewakkerd. Verder negeert hij het feit dat de oostelijke regionen van zijn Europa in economischverval raken door de sancties jegens Rusland. In welke wereld leeft Juncker nu eigenlijk?

Tegenstrijdigheid

Waar Juncker aangeeft dat de invoering van de euro permanent is, hebben zijn collega’s een ander verhaal. Zoals eerder vermeldt, ziet Van Baalen een Griekse uitstap als een ideaal scenario. Onze eigen Minister van Financiën Jeroen van Dijsselbloem, en tevens voorzitter van de Eurogroep, gooit daar nog een schepje boven op. Volgens Dijsselbloem is de Eurozone voorbereid op een vertrek van de . Een maand eerder ontkende Dijsselbloem nog dat er sprake was van een eventueel vertrek uit de Eurozone. Ook de media lijkt de wanhoop nabij. Verscheidene kranten, zowel nationaal alsinternationaal, hebben reeds mogelijke rampscenario’s uitgestippeld en zien een Grexit als onvermijdelijk. Daarnaast houden ook beleggers hun hart vast in afwachting op wat komen gaat en is er onderling ook sprake van twijfel over welke kant Griekenland op moet gaan. De economie trilt op zijn grondvesten.

Lees verder via: CURIALES


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IMF dreigt hulp te stoppen als Europese belastingbetaler Griekenland niet opnieuw redt

Asscher zegt verdrag Marokko toch niet op, trek nu ook eens de Nederlander recht kerel.