in ,

Hoe onafhankelijk is de ECB werkelijk?

ECB-bestuurslid Benoît Coeuré vertelde in mei van dit jaar voorbeurs aan een handjevol hedgefundmanagers en economen dat de ECB extra obligaties gaat inkopen, waarna de koers van de euro sterk daalde. De ECB beloofde vervolgens beterschap. Maar uit de agenda’s van ECB-bestuurders blijkt dat zij veelvuldig met marktpartijen om de tafel zitten voorafgaand aan belangrijke bestuursbesluiten. Hoe onafhankelijk nemen zij hun beslissingen?

De zes permanente bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een drukke agenda, zo blijkt uit een stuk dat de Financial Times gisteren publiceerde. Dat is ook niet verwonderlijk in crisistijden. Waar wel vraagtekens bij geplaatst kunnen worden, zijn het tijdstip en de gesprekspartners van sommige ECB-bestuursleden.

Uit de agenda’s van de periode tussen augustus 2014 en augustus 2015 blijkt namelijk dat de bestuurders van de ECB spraken met bankiers en vermogensbeheerders kort voordat belangrijke beleidsbesluiten werden genomen. Soms zagen de partijen elkaar enkele dagen ervoor nog en in een enkel geval zat er zelfs maar een paar uur tussen. Dit komt na de ophef die afgelopen mei ontstond, toen ECB-bestuurslid Benoît Coeuré voorbeurs aan een handjevol hedgefund managersen economen vertelde dat de ECB extra obligaties zou gaan opkopen waarna de koers van de euro fors daalde. Dat kwam de bank indertijd op ernstige kritiek te staan, aangezien de indruk werd gewekt dat de ECB aan bepaalde marktpartijen voorkennis verschafte – en aan andere niet.

Lees verder bij de Bron: Follow the Money

Photo by Kiefer.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nog altijd 32% van de Nederlandse huishoudens onder water

VN Project ID4D: In 2030 een verplicht biometrische ID voor iedere wereldburger