in

Hoe privaat is de zorgverzekeraar eigenlijk?

Een is geen gewoon bedrijf, dat bepaalde de Rechtbank van West-Brabant vorige week in een vonnis dat baanbrekend zou kunnen worden als het standhoudt.

De zorgverzekeraar is onder de bedrijfsvormen een bijzonder dier. Een private onderneming, volgens de Zorgverzekeringswet, maar dan wel een die onder strikte publieke randvoorwaarden opereert.

Daar horen plichten bij, zoals het verplicht verzekeren van iedere burger voor de basisverzekering en de inhoud van dat basispakket. Maar ook vangnetten waar een gewone onderneming niet op mag rekenen: de Staat compenseert onder meer financieel voor het verzekeren van risicogroepen vooraf, tegenvallers in die groepen nog deels achteraf en vergoedt de niet-geinde premies van wanbetalers. Ook financiert de overheid de verzekeraar voor minimaal de helft van zijn inkomsten vanuit het Zorgverzekeringsfonds. Hoe privaat is de zorgverzekeraar binnen al die publieke kaders eigenlijk nog in de praktijk?

Niet privaat, zegt de voorzieningenrechter in Breda nu. Althans; in de zin van de Aanbestedingswet moeten volgens zijn vonnis worden aangemerkt als publiekrechtelijke instellingen. Zo luidde de uitspraak vorige week in een kort geding aangespannen door stoma-producent Hollister tegen verzekeraar CZ. En dus moeten zij zich ook aan die Aanbestedingswet houden bij het inkopen van en hulpmiddelen. Kort gezegd: zorgverzekeraars moeten al hun grote inkopen Europees gaan aanbesteden.

Nieuwe juridische kaders zorginkoop

Al is de uitspraak nog maar in eerste aanleg, het vonnis heeft mogelijk een heel nieuwe juridische werkelijkheid tot gevolg. Het rekt de definitie van een publiekrechtelijke instelling op Europees niveau voor het eerst dusdanig op dat Nederlandse zorgverzekeraars daaronder vallen. Advocaat Bob van der Kamp van Boot Advocaten vertegenwoordigt Hollister: ‘Dit vonnis is baanbrekend. Tot nu toe lag de grens volgens het Europese Hof bij Duitse ziekenfondsen. De rechter is daar nu dus verder in gegaan.'

‘DIT VONNIS IS BAANBREKEND'

De uitspraak zou overigens ook gevolgen kunnen hebben voor andere partijen. Wanneer het criterium ‘voor minimaal de helft gefinancierd door de Staat' uiteindelijk geldt als doorslaggevend in het definiëren van een publiekrechtelijke instelling, maken mogelijk ook  andere organisaties die voor hun financiering voor een groot deel afhankelijk zijn van staatsgeld kans op dat etiket. Wat te denken van ‘staatsbanken' SNS en ABN Amro? Woningcorporaties? Onderwijsinstellingen?

Lees verder via Follow the Money.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Malware geeft overheden toegang tot smartphones’

Gebruikt Brussel aanslag door teruggekeerde jihadgangers uit Syrië als voorwendsel?