in , , ,

Hoe simpel het wel niet voor China is om met de Nederlandse politie mee te kijken!?

aerial photography of shore near cities at daytime

Al sinds 2017 rijzen twijfels over de betrouwbaarheid van de Chinese tech-gigant Da Jiang Innovations (DJI), wereldwijd marktleider op het gebied van drones. Toch blijft de politie ze gebruiken, terwijl Defensie ze in de ban deed…

… De Nederlandse politie zette in 2021 tot nu toe meer dan duizend keer een drone in, en inmiddels bestaat de dronevloot uit ruim honderd DJI-toestellen. De drones worden onder andere gebruikt voor opsporing en crowd control, zegt de politie. Tijdens recente protesten tegen de coronamaatregelen zette de politie een van hun DJI Matrice-drones in om toezicht te houden op de mensenmassa…

…Sinds 2017 rijzen er echter al twijfels over de betrouwbaarheid van de Chinese tech-gigant. De Amerikaanse cybersecurity-onderzoeker Kevin Finisterre besloot samen met een groep programmeurs eens uit te zoeken hoe goed die drones nu eigenlijk beveiligd zijn. Hij krijgt gemakkelijk toegang tot vertrouwelijke servers van DJI en vindt onversleutelde vluchtgegevens en identiteitsbewijzen van gebruikers.

Bovendien ontdekt hij een functie in de DJI-besturingsapp om software te kunnen installeren op de telefoon van de gebruiker van de drone. “Als het bedrijf ervoor kiest om die achterdeur te gebruiken, kunnen ze de gebruiker daarmee langdurig monitoren”, zegt hij…

…Net als de Amerikaanse onderzoeker Finisterre vond ook zij een functie in de app die allerlei andere software op de telefoon kon installeren zonder dat de gebruiker het doorheeft. Bovendien had DJI een doolhof aan digitale versleuteling opgetrokken om dat achterdeurtje uit het zicht te houden van buitenstaanders als de Franse onderzoekers. “Dat maakt het extra verdacht”, zegt Romand-Latapie.

DJI laat in een schriftelijke reactie weten dat al hun producten veilig zijn. Ook hoeven gebruikers volgens DJI geen data te delen, ook niet met de tech-gigant zelf. Overheden kunnen volgens DJI gebruik maken een speciale overheidsdrone, een editie waarvan de data éxtra beveiligd zou zijn.

Opmerkelijk genoeg gebruikt de Nederlandse politie die editie niet, laat ze in een reactie weten. De dronebestuurders bij de politie gebruiken gewoon de meegeleverde DJI-apps en -software, terwijl experts benadrukken dat overheidsorganisaties hun eigen app moeten ontwikkelen om DJI-drones veilig te gebruiken.

Agenten gebruiken soms zelfs de recreatieve DJI-app, waarvan het Franse onderzoeksteam ontdekte dat die gevoelige data naar Chinese servers stuurde.

De politie stelt zelf ook dat ze niet kan uitsluiten dat …

Lees verder bij de bron: Privacynieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
man with green and blue face paint

Bedrog kent geen grenzen, knotsgekke wereld: Pfizer gebruikt ingrediënten van Ivermectine (patent verlopen) voor ‘nieuwe’ covid-pil

brown dried leaves on sand

Conferentie van Duitse pathologen: ontdekking ‘microscopisch kleine chips’ in gevaccineerde overledenen