11,5 miljoen mensen hebben een inlogcode voor DigiD, de beveiligde verbinding met de overheid die tien jaar bestaat. Maar zegt dat hoge aantal ook iets over het succes?
Wie zijn wachtwoord of gebruikersnaam vergeet, moet een paar dagen wachten op een brief met nieuwe codes
In de loop der jaren is er steeds meer mogelijk via DigiD. Naast belastingaangifte doen en toeslagen aanvragen is het ook mogelijk je pensioenoverzicht in te zien, studiefinanciering aan te vragen en zaken te doen met het uwv. Daarnaast zijn steeds meer gemeentelijke diensten te benaderen via DigiD, en ook zorgverzekeraars. Dit jaar is al 110 miljoen keer ingelogd op DigiD. Dat is meer dan ooit.
Soepel ging het dit afgelopen decennium allerminst. Begin dit jaar zijn nog 150 mensen van hun inlogcodes beroofd in amsterdam Zuidoost. Criminelen vroegen nieuwe inlogcodes aan van mensen en onderschepten de brief. Ze veranderden vervolgens rekeningnummers en inden uitkeringen. Inmiddels worden in dat stadsdeel inlogcodes alleen nog aangetekend met een koerier afgeleverd, zegt woordvoerder Michiel Groeneveld van Logius, de ICT-afdeling van de overheid.
Een paar jaar geleden bleek het bedrijf achter DigiD, Diginotar, te zijn gehackt. De beveiligde verbindingen bleken totaal niet veilig. Dat probleem is inderhaast verholpen.
Ook phishing, het hengelen naar wachtwoorden, beleeft op dit moment een opleving. Criminelen maken websites en e-mails die lijken op die van overheidsinstanties en vragen mensen om hun inlogcodes.
Lees verder via TROUW.
Foto via mystic_mabel