‘Het Nederlandse bezuinigingsbeleid was zonder meer slecht beleid.’ Dat schrijven de gerenommeerde economen Giulio Mazzolini en Ashoka Mody, tevens hoogleraar aan Princeton, in NRC Handelsblad. In plaats van te bezuinigen had Nederland een ‘krachtige impuls’ aan de economie moeten geven. Het zou de particuliere schuldenlasten hebben verminderd en de economie gestimuleerd. ‘Nu worden Nederlandse beleidsmakers geconfronteerd met een hogere staatsschuld dan in 2010 en onverminderd hoge particuliere schulden’.
De ‘onnadenkende reactie’ op de crisis in de landen van de eurozone was hard bezuinigen, terwijl er geen echte structurele maatregelen werden genomen. Anders dan in Amerika, waar men de bankenproblemen grotendeels heeft opgelost en de particuliere schulden -nog op bescheiden schaal- zijn teruggebracht, is het huidige Europese optimisme ‘louter gebaseerd op de hoop op veranderingen’.
De ‘vooruitgang’ die wordt geboekt is gebaseerd op ‘voorbarige, triomfantelijke uitspraken’, verder is er in Europa weinig concreets en structureels gebeurd aan de banken- en schuldenproblematiek, vinden de twee economen.
Lees verder via Politalk.nl.