in , , ,

Hoofdpunten uit Junckers State of the Union toespraak

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de , hield woensdag in het in Straatsburg zijn jaarlijkse toespraak, de ‘Staat van de Unie’.

Hij presenteerde zijn beleidsplannen voor het nieuwe parlementaire jaar en gaf zijn visie op de toekomst van de van 27 lidstaten. Na jaren economische en politieke heeft de EU volgens de Luxemburger de wind in de zeilen. Hij pleit voor een sterkere unie.

De hoofdthema’s.

VEILIGHEID

Juncker stelt de oprichting van een Europees Agentschap voor Cyberveiligheid voor. ,,De burger moet beter beveiligd worden in deze digitale tijd. Er waren vorig jaar 4000 cyberaanvallen per dag. Daar is de EU niet goed tegen uitgerust.” De strijd tegen wordt opgevoerd. Met een pan-Europese inlichtingendienst kan sneller worden gereageerd op grensoverschrijdende dreigingen.

MIGRATIE

,, is geen fort en mag dat nooit worden.” Maar migranten die geen recht hebben op een verblijf in de EU moeten sneller naar hun herkomstland worden teruggestuurd. ,,Het is de enige manier om onze solidariteit te tonen met vluchtelingen die echt onze bescherming nodig hebben.” De commissie werkt aan het openen van ‘legale migrantenroutes’.

KLIMAAT

De strijd tegen klimaatopwarming blijft prioriteit. De commissie komt binnenkort met voorstellen om de transportsector schoner te maken. Nu de Verenigde Staten zijn afgehaakt bij het internationale klimaatakkoord ,,verzekert Europa dat we onze planeet weer groot zullen maken”, aldus Juncker met een knipoog naar de slogan ‘Make America Great Again’ van president Trump.

ECONOMIE

De unie moet buitenlandse, zoals Chinese, investeringen in strategische sectoren kunnen screenen. Het gaat bijvoorbeeld om energieprojecten, defensietechnologie of havens. Juncker wil ,,transparante” onderhandelingen openen voor handelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland. Hij wil een nieuwe beleidsstrategie voor een ,,innovatieve en koolstofarme” industrie. Hij vindt dat er een EU-minister van Financiën moet komen voor de eurozone.

SOCIAAL EUROPA

Elke werknemer die hetzelfde werk op dezelfde plek doet moet hetzelfde betaald krijgen. Juncker wil een grensoverschrijdende arbeidsinspectie oprichten.

ORGANISATIE

Juncker stelt een transnationale lijst voor de volgende Europese verkiezingen voor. Dan kan een Nederlander desgewenst ook op bijvoorbeeld een Spaanse politicus stemmen. Het is ook beter voor de EU als er ,,één kapitein op het schip komt”. Junckers eigen baan zou met die van de EU-president, die de EU-leiders vertegenwoordigt, moeten versmelten. Nu is de Pool Donald Tusk EU-president. Juncker wil af van het vetorecht van lidstaten bij buitenlands beleid maar ook bij belastingwetgeving.

TOEKOMST

Juncker roept op tot een speciale Top van de EU-leiders op 30 maart 2019 over de toekomst van de EU. Dat is de dag na de brexit, het vertrek van het uit de EU, en kort voor de Europese verkiezingen.

Lees verder bij de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Formatie: Ook de hypotheekrenteaftrek ligt op tafel

China claimt werkende versie van NASA’s onmogelijke motor te hebben