in

Hoogleraar: betaal in Amsterdam geen boete voor niet dragen mondkapje, kan nooit strafbaar zijn

succo / Pixabay

Juridisch gezien is het moeilijk om mensen te verplichten, zegt hoogleraar Publiekrecht (UvA) Leonard Besselink. Ook de boete van 95 die je in het uiterste geval kunt krijgen is volgens de hoogleraar ongegrond.

‘Als de burgemeester heeft gezegd in een noodverordening: “Je mag de Kalverstraat niet in zonder mondkapje”, dan bent u niet strafbaar’, zegt Besselink.

‘De burgemeester denkt dat u strafbaar bent, maar de burgemeester heeft het niet helemaal begrepen. In de staat artikel 10: ieder heeft recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer, behalve als de daarin beperkingen opstelt. Die wet kan alleen aangepast worden door de Eerste en en niet door lagere overheden zoals gemeentes.’

‘De grondwet is ondubbelzinnig, beperkingen op de persoonlijke levenssfeer moeten een grondslag in de wet hebben, die heeft het niet. Een eerstejaars rechtenstudent moet dit kunnen beoordelen. De zal dat ook doen en je gaat vrijuit’, aldus …..

Lees verder bij de bron: TPOok


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Walgelijk! Coronabonus AH niet naar vakkenvuller, wel naar de aandeelhouder

Kamervragen over bizarre overheidspromotie voor Nederland Asielzoekersland