in ,

Hoor jij dat ook? Nieuwe technologie gebruikt lasers om hoorbare berichten en geluiden naar mensen te sturen

453169 / Pixabay

Onderzoekers hebben aangetoond dat een laser een hoorbare boodschap kan verzenden naar een persoon zonder enig type ontvangtoestel. De mogelijkheid om zeer gerichte audiosignalen via de lucht te verzenden, kan worden gebruikt om te communiceren in rumoerige ruimtes of om personen te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie.

In The Optical Society (OSA) tijdschrift Optics Letters rapporteren onderzoekers van het Lincoln Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology met behulp van twee verschillende laser-gebaseerde methoden verschillende tonen, muziek en opgenomen spraak op een conversatievolume.

“Ons systeem kan op enige afstand worden gebruikt om informatie rechtstreeks naar iemands oor te bundelen,” zei teamleider Charles M. Wynn. “Het is het eerste systeem dat lasers gebruikt die volledig veilig zijn voor ogen en huid om een ​​geluidssignaal te lokaliseren naar een bepaalde persoon in elke omgeving.”

Geluid creëren vanuit de lucht

De nieuwe benaderingen zijn gebaseerd op het fotoakoestisch effect, dat optreedt wanneer een materiaal geluidsgolven vormt na het absorberen van licht. In dit geval gebruikten de onderzoekers waterdamp in de lucht om licht te absorberen en geluid te creëren.

“Dit kan zelfs werken in relatief droge omstandigheden, omdat er bijna altijd een beetje in de lucht is, vooral rond mensen”, zei Wynn. “We ontdekten dat we niet veel water nodig hebben als we een lasergolflengte gebruiken die heel sterk door water wordt geabsorbeerd. Dit was essentieel omdat de sterkere absorptie leidt tot meer geluid. ”

Een van de nieuwe methoden voor geluidsoverdracht groeide uit een techniek genaamd dynamische fotoakoestische spectroscopie (DPAS), die de onderzoekers eerder ontwikkelden voor chemische detectie. In het eerdere werk ontdekten ze dat het scannen of vegen van een laserstraal met de snelheid van het geluid de chemische detectie zou kunnen verbeteren.

“De snelheid van het geluid is een heel speciale snelheid om te werken,” zei Ryan M. Sullenberger, eerste auteur van de krant. “In dit nieuwe artikel laten we zien dat het vegen van een laserstraal met de snelheid van geluid op een golflengte die wordt geabsorbeerd door water, kan worden gebruikt als een efficiënte manier om geluid te creëren.”

Voor de DPAS-gerelateerde benadering veranderen de onderzoekers de lengte van de laserbewegingen om verschillende frequenties, of hoorbare toonhoogten, in het licht te coderen. Een uniek aspect van deze laserveegtechniek is dat het signaal alleen op een bepaalde afstand van de zender te horen is. Dit betekent dat een bericht kan worden verzonden naar een persoon in plaats van iedereen die de lichtstraal overschrijdt. Het opent ook de mogelijkheid om een ​​bericht te richten op meerdere personen.

Laboratorium testen

In het laboratorium toonden de onderzoekers aan dat commercieel verkrijgbare apparatuur geluid zou kunnen overbrengen naar een persoon op meer dan 2,5 meter afstand bij 60 decibel met behulp van de laserveegtechniek. Ze geloven dat het systeem gemakkelijk kan worden opgeschaald naar langere afstanden. Ze hebben ook een traditionele fotoakoestische methode getest waarbij de laser niet hoeft te worden geveegd en de audio-boodschap wordt gecodeerd door de kracht van de laserstraal te moduleren.

“Er zijn afwegingen tussen de twee technieken,” zei Sullenberger. “De traditionele methode voor fotoakoestiek zorgt voor geluid met een hogere natuurgetrouwheid, terwijl het laserzwaaien geluid met luidere audio biedt.”

Vervolgens zijn de onderzoekers van plan om de methoden buiten op langere afstanden aan te tonen. “We hopen dat dit uiteindelijk een commerciële zal worden,” zei Sullenberger. “Er zijn veel opwindende mogelijkheden en we willen de communicatietechnologie op een bruikbare manier ontwikkelen.”

Lees verder bij de bron: The Optical Society


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Video: Geert Wilders over Aboutaleb de fondsenwerver voor salafistische moskee

Ze zijn eruit: kinderpardon verdwijnt