in , , ,

Huizenmarkt komt knarsend verder tot stilstand: aantal verkopen daalt fors

hypotheek 1540463861
nattanan23 / Pixabay

De Nederlandse huizenprijzen blijven stijgen. Daar tegenover staat echter dat het aantal verkopen van Nederlandse woningen fors aan het dalen is. De huizenmarkt komt verder tot stilstand eind 2018. De vraag is dus of de huizenprijzen in 2019 zullen blijven toenemen. Inmiddels staan er volgens Funda zo’n 103.000 Nederlandse huizen te koop. Dat zijn zo’n 150.000 huizen minder in vergelijking met vijf jaar geleden. (Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Huizenprijzen: +9,2%

De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag in het derde kwartaal van dit jaar zo’n 9,2% hoger dan een jaar eerder. Dat is op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in 17 jaar. Inmiddels stijgen de prijzen percentueel in Rotterdam het snelst (+15,8%), gevolgd door Amsterdam (+13,1%), Den Haag (+12,8%) en Utrecht (+11,6%).

Huizenmarkt komt verder tot stilstand

Steeds minder starters kunnen zich een koophuis niet veroorloven door de aanhoudende prijsstijgingen. Hierdoor daalt de gemiddelde vraag naar woningen, terwijl het aanbod ook afneemt. Gevolg daarvan zijn dalende verkopen.

Aantal woningverkopen: -20 %

Het aantal woningverkopen in Nederland is in september fors teruggelopen. Er werden zo’n 16.500 huizen verkocht. Dat is een daling van zo’n 20% op jaarbasis. Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

In alle andere provincies was het aantal transacties lager dan in het derde kwartaal van 2017, aldus cijfers van het CBS.

Steeds meer huizen te koop in Amsterdam

Dat de huizenmarkt tot stilstand komt is onder andere te zien in Amsterdam. De prijzen zijn in de afgelopen jaren geexplodeerd, echter stijgt het aantal te koop staande huizen inmiddels gestaag. Sommige kleine Amsterdamse appartementen zijn in vijf jaar tijd in waarde verdubbeld.

Studio’s bijvoorbeeld van zo’n 25 tot 40 vierkante meter en vooral binnen de ring blijft de vraag groot naar betaalbare woningen. Hoe hoger de prijzen komen te liggen, hoe minder mensen een huis kopen kopen en dat is te zien aan de ontwikkeling van het aantal te koop staande woningen in de Nederlandse hoofdstad:

Niet meer te betalen

Het is voor steeds meer mensen niet meer mogelijk om mee te doen op de huizenmarkt. Terwijl makelaars van de daken schreeuwen dat er snel meer huizen moeten worden gebouwd, is het eigenlijk beter dat de prijzen enigszins dalen om mensen met een modaal inkomen weer in de mogelijkheid te stellen om een huis te kopen.

Met een modaal inkomen zijn slechts 10% van de te koop staande woningen financierbaar. Zoals hieronder te zien is, kunnen mensen met een modaal inkopen eigenlijk alleen nog terecht in het Noord-Oosten van Nederland.

Lees verder bij de bron: biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dakloos 1540462887

SysteemCrisis? De economische dakloze rukt gestaag op

Mohammed 1540467897

Europese Hof Rechten van de Mens: vvmu voor iedereen, behalve als je de “verkeerde mening” hebt