in , ,

Hypotheek oversluiten voor lagere rente blijft zinloos, dank aan klachteninstituut

Tumisu / Pixabay

Veel huiseigenaren zitten nog jaren vast aan een hoge hypotheekrente, terwijl die sinds 2015 hard aan het dalen is. Tussentijds overstappen naar een lening met een lagere rente heeft voor deze groep echter nauwelijks zin, omdat de bank dan een boeterente in rekening brengt die (ongeveer) even hoog is als het voordeel dat de klant heeft van de lagere hypotheekrente.

De Tweede Kamer heeft in 2017 minister van Financiën Wopke Hoekstra de opdracht gegeven om te onderzoeken of ‘stapsgewijs boetevrij aflossen’ een goed idee is. Dat werkt als volgt.

Hypotheekverstrekkers bieden klanten de mogelijkheid om jaarlijks 10% (of 20%) van de lening zonder boete af te lossen. Banken hebben die mogelijkheid opgenomen als service voor klanten die bijvoorbeeld hun hypotheekschuld willen verlagen met  geld uit een erfenis.

De Tweede Kamer heeft echter een andere bestemming voor dat boetevrije deel gevonden: wanneer banken bij dalende rentes jaarlijks 10% (of 20%) van de lening automatisch oversluiten, dan gaat iedereen stapje bij beetje profiteren van dalende hypotheekrentes.

Minister Hoekstra liet in de zomer van 2018 weten dat hypotheekverstrekkers niks voor de plannen van de Tweede Kamer voelen. Banken lenen namelijk zelf

Lees verder bij de bron: ThePostOnline

Geef een antwoord

EU: Enorme uitbreiding van bevoegdheden boven de lidstaten

Sparen wordt bestraft