in

Hypotheek van 1 ton voor 98.000 binnenkort realiteit?

Het is de droom van iedere huizenkoper, een nemen en uiteindelijk geld toe krijgen in plaats van rente betalen. Die droom kan zomaar werkelijkheid worden nu de rente blijft dalen en soms al negatief is. In kost een hypotheek van een ton de klant na 30 jaar maar 98.000 .

Bij ons is een negatieve rente op een lening niet aan de orde

Woordvoerder ABN Amro

Voor de Nederlandse overheid is het inmiddels een vertrouwd beeld. Als de staat geld leent hoeft ze vaak helemaal geen rente te betalen. Sterker nog, ze krijgt geld toe. Ook grote bedrijven als Nestlé en hebben al kennis gemaakt met het fenomeen van negatieve rente.

En nu lijkt dit wonderlijke fenomeen ook de particulier te bereiken, met dank aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB pompt miljarden euro’s in de  en al dat geld duwt de rente lager en lager. De hypotheekrente is inmiddels al op historisch lage niveaus aanbeland, al moet er nog wel steeds rente worden betaald. Spaarders merken de keerzijde van dit beleid, de spaarrente gaat ook rap richting 0 procent.

Hoop

Maar er is hoop. Banken lenen elkaar al geld tegen negatieve rente, blijkt uit het euribor-tarief voor kortlopende leningen. En voor wat langerlopende leningen nadert het de 0 procent. In landen als Spanje en Portugal worden veel leningen met variabele rente afgesloten tegen het euribor-tarief met een opslag. De centrale bank van Portugal liet al weten dat banken gewoon rente moeten gaan betalen aan hun leners als de rente negatief wordt.

 In Spanje is er nu een hypotheek waarvan de rente zo laag is – zelfs negatief – dat de lening na 30 jaar goedkoper is dan toen hij werd afgesloten. De bank heeft bijvoorbeeld voor een ton ook minder betaald, en geeft dat voordeel door aan de klant. Dus nu is het afwachten tot de negatieve rente ook de Nederlandse hypotheekmarkt bereikt.

Maar die kans is erg klein, denkt de Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,Nederlanders houden van zekerheid. De meeste huizenkopers zetten de rente 10 tot 20 jaar vast. Dus profiteren ze niet van tussentijdse rentedalingen,” aldus een woordvoerder. ,,Bovendien rekenen de banken hier flinke opslagen op de rente. De rente die klanten betalen ligt daardoor hoger dan in ons omringende landen. Ik zie eerder negatieve rentes in en Duitsland dan in Nederland.”

Gunstig

Theoretisch kan de Nederlandse huizenkoper zijn huis financieren met een Spaanse hypotheek, of een Belgische of Duitse als dat gunstig is. ,,Maar dan heb je ook met de buitenlandse voorwaarden en wetten te maken,” zegt de woordvoerder van VEH. ,,Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je Spaanse bank, moet je dat voor een Spaanse uitvechten. Er zitten dus wel haken en ogen aan zo’n buitenlandse hypotheek.”

Ook het mkb hoeft niet te rekenen op een lening die geld oplevert. ,,Een rente op een lening is meer dan alleen het euribor-tarief. Er zit bijvoorbeeld ook een risicopremie in, en advies – en administratiekosten. Een negatieve rente op een lening is niet aan de orde,” laat een woordvoerder van ABN Amro weten.

Ook een zegsman van De Nederlansche Bank verwacht niet dat de Spaanse situatie zich in ons land zal voordoen.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by PlannedCity


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Franse geheime dienst: Russische invasie Oekraïne is verzinsel van NAVO

Bizar en weg kwijt, Staats Van Rijn: decentralisatie zorg ‘beheerst’ verlopen