in , ,

Iedereen mantelzorger: 5 miljoen Nederlanders bieden mantelzorg

78b323f1666aa49d8a6c8ac5 640 zorg1

Hoeveel mensen in Nederland zorgen voor een familielid, grootouder of andere naasten? Welke hulp bieden deze mantelzorgers? En in hoeverre wordt er gebruik gemaakt van ondersteuning? Movisie zet de feiten en cijfers op een rij met betrekking tot het ondersteuningsaanbod, samenwerking met professionals en de toekomst van informele zorg. Daarnaast koppelt Movisie dit aan relevante en behulpzame kennis en tools die beschikbaar zijn.

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’
(Bron: SCP)

Uit onderzoek van SCP in 2019 blijkt dat veel mensen in Nederland mantelzorg verlenen.

  • Ongeveer 35% van de 16-plussers (circa 5 miljoen mensen) geven mantelzorg aan bekenden of naasten.
  • Ongeveer 825.000 mensen helpen langdurig (langer dan drie maanden) en intensief (meer dan acht uur per week). Dit zijn ongeveer 16% van de mantelzorgers.
  • Mantelzorgers bieden gemiddeld 7,4 uur hulp aan naasten.
  • Mantelzorgers bieden gemiddeld 5,4 jaar hulp aan naasten.
    9% van de mantelzorgers geeft aan ernstig belast te zijn. Dit percentage is sinds 2016 niet
  • veranderd.

1 op de 4 mantelzorgers die lang en intensief helpen is ernstig belast (230.000 personen). Het is daarbij belangrijk om beseffen dat ook mantelzorger die niet intensief zorgen voor een ander overbelast kunnen raken. Andersom hoeft niet elke mantelzorger die langdurig en intensief hulp biedt per se ernstig belast te zijn. Het is belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan om stil te zijn bij hoe mantelzorg in iemands leven past en welke keuzes en afwegingen daarbij worden gemaakt. Bekijk hier een overzicht van tools om het gesprek aan te gaan over mantelzorg.

Voor wie zorgen mantelzorgers? 
De meeste mantelzorgers zorgen, net als bleek uit onderzoek in 2014 en 2016, voor naaste(n) met een langdurige lichamelijke beperking. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van SCP dat mantelzorgers in 2019 vaker hulp bieden aan mensen met psychische of psychosociale problemen, zoals depressie of angststoornissen, dan in 2014.

Wat voor hulp bieden mantelzorgers?
Mensen kunnen op verschillende manieren zorg en ondersteuning bieden aan een naaste. Mantelzorgers boden in 2019 het meest gezelschap of emotionele ondersteuning, maar dit kan ook in combinatie zijn met andere soorten hulp, zoals ondersteuning bij regelzaken of persoonlijke verzorging.

Waarom verlenen mensen mantelzorg? 
Uit onderzoek van SCP weten we dat mensen vaak zorg en ondersteuning bieden aan een naaste omdat zij willen dat die persoon goed geholpen wordt, en ook vaak omdat zij dit als hun plicht zien. Mantelzorgers met een niet-westerse migratieachtergrond gaven in 2019 vaker aan dat zij voor een naaste zorgen omdat zij dit leuk vinden.  Ook geven ze vaker aan familie te helpen omdat zij daar om vroegen dan autochtone mantelzorgers.

Mantelzorgers maken minder gebruik van ondersteuning
In grote lijnen maken mantelzorgers in vergelijking met 2014 en 2016 minder gebruik van ondersteuningsmogelijkheden. Er is vaker een beroep gedaan op vrijwilligers en minder gebruik gemaakt van respijtzorg dan in 2019. Wel wordt respijtzorg vaker gebruikt door ernstig belaste mantelzorgers (30%). In 2016 was dit nog 23 procent. In samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deed Movisie in 2019 een verkenning onder gemeenten naar respijtzorg.

Mantelzorgers kennen iets beter de weg. Degenen die geen gebruik maken van mantelzorgondersteuning, geven vaker aan (waarschijnlijk) te weten waar zij terecht kunnen voor advies, informatie en ondersteuning. Toch geeft 30 procent van de mantelzorgers die geen ondersteuning ontvangt aan niet de weg te weten naar deze ondersteuning.

Specifieke groepen mantelzorgers
De grote groep mantelzorgers die ons land kent is een divers gezelschap en bestaat bijvoorbeeld uit jonge mantelzorgers, mantelzorgers met een migratieachtergrond tot mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Om aan te sluiten bij de ondersteuning die mantelzorgers nodig hebben is …..

Lees verder bij de bron: GGZnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
zorg huis 1564118359

Woningmarkt nog krapper: Binnen halfjaar moeten 11.000 vergunninghouders woonruimte krijgen

global reset 05a

WEF en de Great Reset: Insecten eten en rioolwater drinken is de toekomst, want klimaathoax