in

Ijsbreker onderweg naar de Noordpool keert om door dikker ijs dan verwacht

De Noorse ijsbreker ” Kronprins Haakon ” (kroonprins Haakon), op een missie naar de Noordpool voor het Instituut voor Marien Onderzoek, werd gedwongen terug te keren naar het noorden van Svalbard nadat hij aanzienlijk dikkere en massaler ijsmassa's had ontmoet dan verwacht , waar het schip niet doorheen kon breken.

We hadden verwacht dat het meer zou smelten en dat het ijs meer desintegreert, zegt kapitein Johnny Peder Hansen bij “Crown Prince Haakon”.

Dik 1-jarig ijs in combinatie met grote partijen meerjarig ijs samengevoegd tot krachtige helmen, en een aantal van deze zijn ondoordringbaar voor ons, zei Captain Johnny Peder Hansen.

Het ijs is tot drie meter dik in het midden van juli en zelfs de lange kettingzagen voor speciale doeleinden van de onderzoekers konden niet doordringen in het ijs.

IJsberen werden afgelopen winter in Bjørnøya gezien in het midden van de Barentszzee, waaruit blijkt dat de ijsrand erg ver naar het zuiden lag, schrijft Klassekampen.

“Half juli zien we weinig tekenen van ontdooien en die lente is aangebroken. We hadden verwacht dat meer smelten en dat het ijs meer uiteenvalt, “zegt kapitein Hansen, die al enkele decennia op verschillende schepen in het noordpoolgebied heeft gewerkt.

Secundaire bron
https://resett.no/2019/07/15/n orsk-isbryter-matte-snu-nord-f or-svalbard-motte-betydelig-tj ukkere-ismasser-enn-forventet /

De originele bron is Klassekampen (“De klassenstrijd”), een bekende en gerespecteerde krant voor radicaal links in .

https://dagens.klassekampen.no/2019-07-15/stanset-av-isen

Achtergrondinformatie over de missie georganiseerd door het Noorse Instituut voor Marien Onderzoek:
https://kronprinshaakon.hi.no/

Lees verder bij de bron: Ice Age Now


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bijna één op de twaalf internetgebruikers is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van digitale criminaliteit

Op bushokjes en lantaarnpalen: kabinet komt met tienduizenden verplichte 5G-zendmasten