in , , , ,

IJsland is verstandig en trekt EU-toetredingsverzoek in

2016 11 19 13 49 58.eu20asielunie

IJsland heeft haar kandidatuur voor een EU-lidmaatschap officieel ingetrokken. De belangen van het land zouden buiten de EU beter gediend zijn, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken. De midden-rechtse regering in Reykjavik had de stap al aangekondigd.

De onderhandelingen werden al onderbroken, nu is het officieel: IJsland heeft zijn aanvraag tot toetreding tot de Europese Unie ingetrokken. “Dat is geen onderwerp meer”, verklaarde de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Gunnar Bragi Sveinsson.

De stap was door de IJslandse midden-rechtse regering al na de parlementsverkiezingen in 2013 aangekondigd. “De belangen van IJsland zijn buiten de Europese Unie beter gediend”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website.

Tijdens een ontmoeting met zijn collega uit Estland, Edgar Rinkevics, overhandigde Sveinsson de huidige voorzitter van de Europese Raad een brief, waarin de regering haar besluit uitlegt. “De IJslandse regering is niet van plan om de toetredingsgesprekken weer te openen”, staat er in de brief.

Macht- en koerswisseling in 2013

In 2009 had de toenmalige linkse regering van IJsland gesolliciteerd naar een EU-toetreding. In mei 2013 had IJsland de onderhandelingen toen opgeschort. Een meerderheid van de IJslanders had zich daarvoor in peilingen steeds opnieuw tegen een toetreding tot de EU uitgesproken. Een groot twistpunt tussen Brussel en Reykjavik zijn de visvangstquota van de EU.

Voor IJsland is de visvangst een beslissende economische factor.

Verleden jaar hadden er in Reykjavik meerdere dagen lang protesten tegen de EU-politiek van de regering plaatsgevonden, terwijl in het parlement al over het einde van de toetredingsonderhandelingen overlegd was. De regering had verklaard zich te willen concentreren op de betrekkingen met de EU in het kader van de Europese Economische Ruimte (EER). Deze vrijhandelszone omvat de 28 EU-landen en Liechtenstein en Noorwegen.

Lees verder bij de bron: E.J. Bron

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
armoede2 1

Het grote taboe: De verborgen armoede in onze welvaartsstaat

het beste nepnieuws sinds 1993

Nepnieuws alert: CNN schrijft dat Juan Guaido ‘de verkiezingen in januari heeft gewonnen’