in , , , ,

IJsland is verstandig en trekt EU-toetredingsverzoek in

heeft haar kandidatuur voor een -lidmaatschap officieel ingetrokken. De belangen van het land zouden buiten de EU beter gediend zijn, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken. De midden-rechtse regering in Reykjavik had de stap al aangekondigd.

De onderhandelingen werden al onderbroken, nu is het officieel: IJsland heeft zijn aanvraag tot toetreding tot de ingetrokken. “Dat is geen onderwerp meer”, verklaarde de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Gunnar Bragi Sveinsson.

De stap was door de IJslandse midden-rechtse regering al na de parlementsverkiezingen in 2013 aangekondigd. “De belangen van IJsland zijn buiten de Europese Unie beter gediend”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website.

Tijdens een ontmoeting met zijn collega uit Estland, Edgar Rinkevics, overhandigde Sveinsson de huidige voorzitter van de een brief, waarin de regering haar besluit uitlegt. “De IJslandse regering is niet van plan om de toetredingsgesprekken weer te openen”, staat er in de brief.

Macht- en koerswisseling in 2013

In 2009 had de toenmalige linkse regering van IJsland gesolliciteerd naar een EU-toetreding. In mei 2013 had IJsland de onderhandelingen toen opgeschort. Een meerderheid van de IJslanders had zich daarvoor in peilingen steeds opnieuw tegen een toetreding tot de EU uitgesproken. Een groot twistpunt tussen Brussel en Reykjavik zijn de visvangstquota van de EU.

Voor IJsland is de visvangst een beslissende economische factor.

Verleden jaar hadden er in Reykjavik meerdere dagen lang protesten tegen de EU-politiek van de regering plaatsgevonden, terwijl in het parlement al over het einde van de toetredingsonderhandelingen overlegd was. De regering had verklaard zich te willen concentreren op de betrekkingen met de EU in het kader van de Europese Economische Ruimte (EER). Deze vrijhandelszone omvat de 28 EU-landen en Liechtenstein en .

Lees verder bij de bron: E.J. Bron


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het grote taboe: De verborgen armoede in onze welvaartsstaat

Nepnieuws alert: CNN schrijft dat Juan Guaido ‘de verkiezingen in januari heeft gewonnen’