in ,

IMF dreigt hulp te stoppen als Europese belastingbetaler Griekenland niet opnieuw redt

2015 05 05 13 53 08.dreigende lucht vlaggen eu en griekenland 01a e1430947455498

Athene beloofde begrotingsverschot van 3%, maar het wordt een tekort van minstens 5% – Megabank UBS: Grexit niet mogelijk zonder aansteken Europa.

De Griekse crisis snelt naar een nieuw hoogtepunt nu het IMF, lid van de Trojka, dreigt de financiële hulp aan het land stop te zetten als de eurozone weigert om hun kredieten aan het land deels kwijt te schelden. De ECB heeft ervoor gezorgd dat de miljarden die hiermee verloren gaan grotendeels voor rekening komen van de Europese belastingbetalers. Het IMF heeft geen vertrouwen meer in Griekenland, aangezien Athene alle enkele jaren geleden gestelde financiële doelen heeft gemist.

Ruzie in de Trojka. Het IMF wil dat Europa opnieuw een enorm bedrag kwijtscheldt aan de Grieken en nieuwe –feitelijk onbeperkte- kredieten toezegt. Het alternatief, nog dieper snijden in de Griekse sociale voorzieningen en overheidsuitgaven, zal namelijk zeker op een enorme storm van protest uit Athene kunnen rekenen.

IMF dreigt hulp aan Grieken te stoppen

Vanwege de uitzichtloze situatie –de Grieken hebben niet één eerder gedane financiële belofte ingelost- wil het IMF de hulp aan Athene stopzetten. Bovendien laten de nieuwste Griekse cijfers zien dat het duidelijk slechter gaat met het land dan werd verwacht. Zo zal er ook dit jaar een begrotingstekort worden genoteerd, terwijl op een overschot was gerekend.

Permanente overschotten waren een harde eis van het IMF voor het blijven verstrekken van financiële hulp. In het voorjaar meldde Athene inderdaad een overschot te hebben gerealiseerd, maar minister van Financiën Yanis Varoufakis erkende toen impliciet dat dit overschot enkel met wat boekhoudkundige trucjes tot stand was gekomen.

Dramatische verslechtering Griekse financiën

Het IMF zag dit destijds nog door de vingers, maar inmiddels lijkt het geduld van het fonds op nu uit berekeningen blijkt dat Griekenland dit jaar in plaats van een overschot van 3% een tekort van minstens 5% verwacht. Dat kan ronduit een dramatische verslechtering worden genoemd.

Het volgende deel van het hulppakket aan de Grieken, € 7,2 miljard, komt voor de helft van het IMF en de helft van de belastingbetalers uit de eurozone. Als alternatief ziet het IMF nog een andere mogelijkheid, namelijk nog hardere bezuinigingen en ingrepen in de sociale voorzieningen van het land.

De linkse Griekse regering wil echter het tegenovergestelde doen. Zo is minister van Werkgelegenheid Skourletis van plan het minimumloon juist te verhogen, en weigert hij de arbeidsmarkt te hervormen en verder te korten op de pensioenen, zoals het IMF eist. Deze ingrepen zullen grote aantallen Grieken hun baan kosten.

‘Grieken zullen schulden nooit meer terugbetalen’

De door de euroministers van Financiën uitgekotste Griekse collega Varoufakis krijgt steun van de bekende investeerder Mohammed El-Erian, die schrijft dat het een fout was om Varoufakis aan de kant te schuiven omdat hij als enige de moed heeft gehad het dilemma bij de naam te noemen, namelijk dat de Grieken hun schulden nooit meer zullen kunnen terugbetalen.

El-Erian acht het daarom mogelijk dat Varoufakis weer terugkeert zodra Griekenland is ingestort en de staatsfinanciën weer vanaf nul moeten worden opgebouwd.

Eurozone hoopt dat ECB opnieuw uitstel executie geeft

Ondertussen hoopt de eurozone op het zoveelste uitstel van executie dat de ECB kan geven door ook de komende weken miljarden naar Griekenland te blijven pompen, geld dat dus als voorgoed verloren moet worden beschouwd.

Deze week onderhandelt de Europese Centrale Bank over nieuwe noodkredieten voor de Griekse banken. De ECB lijkt daarbij een hard standpunt in te nemen, maar de ervaring van de afgelopen jaren leert dat president Draghi vermoedelijk de geldkranen nog verder zal opendraaien, waarmee de bom die onder de eurozone ligt verder op scherp wordt gesteld.

UBS: Grexit niet zonder aansteking Europa

Thomas Wacker, analist bij de Zwitserse megabank UBS, waarschuwt dat een Grieks bankroet en uittreding uit de eurozone –het zogenaamde Grexit- niet mogelijk is zonder dat de rest van de eurozone wordt aangestoken. De schuldenproblematiek van de zuidelijke lidstaten zal daardoor onhoudbaar worden. Daarnaast heeft het opkopen van schulden door de ECB onrust veroorzaakt op de Europese staatsobligatiemarkt.

Lees verder via: xandernieuws.punt.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7378007002 09ac8d280b EU

Lukt het niet analoog dan maar digitaal: Brussel wil digitale belemmeringen binnen Europa wegnemen

euro kapot9

Hoe je het wendt of keert de euro is permanent