in ,

In 2018 kochten de centrale banken een nieuw record aan goud sinds 1967

Rekening houdend met de huidige spotprijs van $ 1.321,15 per troy ounce, bedroegen de goudaankopen door centrale banken in 2018 een uitgavenuitgave van $ 27,7 miljard op het edelmetaal.

“Verhoogde geopolitieke en economische onzekerheid gedurende het hele jaar dreef de centrale banken in toenemende mate ertoe hun reserves te diversifiëren en hun aandacht opnieuw te richten op de hoofddoelstelling van beleggen in veilige en liquide activa”, aldus het rapport dat op donderdag werd vrijgegeven.

De WGC zei dat het grootste deel van de aankopen werd uitgevoerd door een handvol centrale banken die samen met Rusland het voortouw namen om dollars uit hun portefeuille te ruilen. De Russische centrale bank verkocht bijna al haar Amerikaanse staatsobligaties om in 2018 274,3 ton goud te kopen.

De centrale bank van Turkije verhoogde de goudreserves met 51,5 ton in 2018. Dat was een tweede opeenvolgende jaar van netto aankopen, maar was 40 procent lager dan het volume dat het in 2017 kocht.

Andere grote kopers van centrale banken waren Kazachstan, India, Irak, Polen en Hongarije.

De netto-omzet van goud van centrale banken bleef klein, in totaal minder dan 15 ton. Australië, Duitsland, Sri Lanka, Indonesië en Oekraïne vertegenwoordigden bijna al die cijfers.

WGC zei dat de totale goudvraag in 2018 een totaal van 4.345,1 ton bereikte. De grootste vraag kwam van sieraden die, hoewel plat op het cijfer van 2017, iets meer dan de helft van het totaal uitmaakten. Bars en munten droegen 1.090 ton bij in 2018, een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Goud dat wordt gebruikt in de technologie is marginaal gestegen tot 334,6 ton.

De prijs van goud is de afgelopen drie maanden met ongeveer 9 procent gestegen.

Lees verder bij de bron: cnbc.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Europese instituties zijn het eens: het internet moet stuk door uploadfilters (artikel 13)

Bizar! MijnBelastingdienst, MijnOverheid en MijnUWV door bedrijven gebruikt op jacht naar persoonlijke gegevens