in , , , ,

ING introduceert 1984: persoonlijke aanbiedingen op basis van uitgavenpatroon

De Consumentenbond heeft zware kritiek op het plan van om de betalingsgegevens van zijn klanten binnenkort te gaan gebruiken voor persoonlijke reclame.

De mogelijkheid om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen, staat in de nieuwe privacyverklaring van ING. „Als mensen bijvoorbeeld kinderbijslag ontvangen, kunnen we ze wijzen op een spaarrekening voor kinderen”, zegt een woordvoerder van de bank. Een andere toepassing is bijvoorbeeld reclame voor reisverzekeringen als iemand pint in het buitenland.

De ING-woordvoerder stelt dat klanten niet hoeven te vrezen dat hun betaalinformatie weglekt. „Er is nog geen sprake van het delen van informatie met derde partijen.”

Uit de privacyverklaringen bij de overige banken, blijkt dat het beleid van ING helemaal niet nieuw is. , ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Triodos gebruiken namelijk ook gegevens van klanten om hen aanbiedingen te doen. Rabobank voerde deze aanvulling al meer dan een jaar geleden door in het privacybeleid. Ook hier moeten klanten zelf contact met de bank opnemen om dit uit te zetten.

„Wij hebben twijfels of het plan voldoet aan de privacywetgeving”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. „Als ING die betalingsgegevens van klanten wil gebruiken, moet er sprake zijn van een gerechtvaardigd belang. Daarvan is hier geen sprake. ING heeft die gegevens niet nodig voor hun primaire processen, zoals het beheren van geld. Zij willen ze gebruiken om meer producten te verkopen. Voor marketing dus”.

Wie niet op de nieuwe reclame zit te wachten, kan volgens de woordvoerder bij het internetbankieren deze optie uitschakelen of een mail sturen.

Ook deze zogenaamde ’opt-out-methode’ is volgens Spierenburg mogelijk in strijd met de regelgeving. „Er moet een noodzakelijkheid zijn. Met andere woorden: kan je dit op een minder nadelige manier doen? Dat kan heel makkelijk door klanten toestemming te vragen of je hun betaalgegevens mag gebruiken voor reclame. Nu moeten ze zich er dus zelf voor afmelden.”

Alles bij de bron; Telegraaf

Lees verder bij de bron: privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pim
1 jaar geleden

Banken hebben vanaf april 2011 het complete uitgavepatroon van iedere Nederlander rond + ook de proflering van elke burger.
.
Resume: de gehele privacy wetgeving [uit 1988] en de AVG van dit jaar is een grote farce, Een gerechterlijke procedure opstarten wordt bij Justitie getorpedeert [rechtbank en OM]. Hier zie je gelijk weer dat ons gehele rechtsysteem een partijdig collusie systeem is.Waar rechters slechts poppetjes van de politiek zijn -deze dienen de burger monddood te maken. Netjes gekopieerd van de SD- de USSR en de Stasi

jip
1 jaar geleden

misdadig

Met dit linkse beleid gaan EU-landen weer de banken redden!? 

Nederlanders geven 31.000 euro subsidie voor vrouwenvoetbal in rijkste land ter wereld