in ,

Ingestorte beurs Dubai net als in 2008 voorbode van grote crash?

Gisteren stortte de beurs in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) met bijna 9% in. De oliestaat was in 2008 al een voorbode van de wereldwijde financiële , die nog altijd niet bedwongen is. Maar er zijn meer verontrustende parallellen. De door velen gevreesde nieuwe grote klap lijkt dan ook steeds dichterbij te komen.

Lang voordat met honderden Europese miljarden moest worden gered, stevende Dubai al op het bankroet af. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan staat de financiële wereld zware tijden te wachten. En weer is de vastgoedmarkt de trigger voor een nieuwe uitverkoop.

De beurs in Dubai is dit jaar al 20% kwijtgeraakt. Desondanks ligt de koers nog altijd 19% hoger als aan het begin van dit jaar. Toch is het forse verlies van gisteren een teken aan de wand. Immers, ook op Wall Street is het kopen van aandelen op krediet massaal in de mode gekomen. Deze ‘margin debt' genoemde waardepapieren hebben een volume van $ 437 miljard, bijna een record.

Beleggers schrijven kredieten af

Nog een alarmbel: in maart en april zijn beleggers begonnen een deel van deze kredieten af te schrijven. Dat lijkt verdacht veel op 2008; twee maanden vóór het uitbreken van de crisis in dat jaar gebeurde namelijk precies hetzelfde. En dat was weer een exacte herhaling van de gang van zaken voor de kleinere crash in 2000.

Europese zombiebanken hebben honderden miljarden nodig

In de EU zien we daar meer voorboden van. Tientallen in de –en 35% van die in Spanje- hebben meer kapitaal nodig omdat ze voor bijna € 300 miljard aan falende kredieten bezitten. In mei 2013 sprak de Duitse Berenberg bank zelfs van een bedrag van € 720 miljard voor alle banken in Europa. Om de in de maak zijnde bankenunie niet in gevaar te brengen lijkt de de Europese zombiebanken met nog zeker € 300 miljard overeind te willen houden.

Bankrun in Bulgarije stil gehouden

Zorgvuldig stil gehouden in de media: in EU-land Bulgarije is vorige week een bankrun geweest. Klanten bestormden de filialen van de grote Corpbank, waarna de (3) moest ingrijpen door de bank te nationaliseren, zodat de rekeningen van de klanten konden worden gegarandeerd.

Lees verder via xandernieuws.punt.nl

Photo by trader_john


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geef het volk Brood en Spelen, dan duwt de politiek nog wat wetten en regels door

Gegevens opwarming aarde vervalst door NASA en VS