We hebben het allemaal meegemaakt: het ene moment kijk je naar een productrecensie op youtube en het andere moment zie je een advertentie voor precies dat product in je instagram-feed.
Hoewel het nog steeds voelt alsof er een soort duistere magie aan het werk is, zijn we inmiddels aan dit soort dingen gewend geraakt – ook al zijn er gevallen waarin het nog steeds een beetje spookachtig aanvoelt, vooral als je zeker weet dat je heb het alleen over een product gehad of vermeld in een persoonlijk bericht.
De waarheid is dat, zoals Felix Richter van Statista opmerkt , de apps en websites die we gebruiken enorme hoeveelheden gegevens over ons verzamelen, en in veel gevallen worden deze gegevens zelfs doorgegeven aan derden.
Dit mag natuurlijk niet gebeuren zonder toestemming, daarom moeten we meestal akkoord gaan met een lange lijst met voorwaarden voordat we een app gebruiken. (En eerlijk gezegd, wanneer heeft u deze voor het laatst gelezen voordat u op Ja klikt?)
Vorig jaar heeft apple het voor consumenten een beetje gemakkelijker gemaakt om te begrijpen wat voor soort gegevens apps verzamelen en hoe die gegevens worden gebruikt. Het bedrijf introduceerde privacylabels voor apps in de App Store, waarbij persoonlijke gegevens in 14 categorieën werden onderverdeeld, variërend van gebruikerslocatie tot aankopen, zoek- en browsegeschiedenis en contactgegevens.
Meer infographics vindt u op Statista
Beveiligde cloudprovider pCloud heeft deze gegevens gebruikt om een aantal populaire apps te analyseren met betrekking tot het verzamelen en delen van gebruikersgegevens.
Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, deelt Instagram uw persoonlijke gegevens hoogstwaarschijnlijk met derden voor reclamedoeleinden. De populaire app deelt data uit 11 van de 14 categorieën met derden, waardoor het voor facebook komt, dat interessant genoeg minder data deelt met externe adverteerders.