in

IS en Ebola: angst maakt winsten

Wat IS is voor de wapenproductie, dat is voor de farmaceutische . Beide bedrijfstakken vertalen ‘grote dreiging' in de enige taal die ze echt snappen: groot geld. Nee, ik zeg niet dat deze bedrijfstakken  achter IS en/of Ebola zitten, dat laat ik aan onze conspirationeel ingestelde vriendinnen en vrienden over. Maar de bedrijfstakken maken er wel op de meest cynische manier misbruik van, en profiteren zo meedogenloos van angst en ellende.

Gisteren kwam de Volkskrant met cijfers over de kosten van de oorlog tegen IS  – en tegen Irakezen, ërs en anderen die de pech hebben om daar te wonen waar IS zit en waar de VS en haar bondgenoten dus bommen en raketten op afvuren. Naar schatting gaat die oorlog in de geschatte drie jaar dat die gata duren zo ‘n 10 miljard gaan kosten. Maar wat het de staat gaat kosten, vertaalt zicvh als opbrengst voor de wapenleveranciers. Ga maar na. Een tomahawk kruisraket kost 1,2 miljoen dollar per stuk. Je kunt ze maar één keer afvuren. Dat is in de operaties tegen IS intussen al 47 keer gebeurd. Vervanging kost dus 56,4 miljoen. Kassa voor producent Raytheon. Daar hopen ze vast dat het succes van de luchtaanvallen niet al te groot is., en de nederlaag van IS nog even op zich laat wachten.

Ebola houdt in tussen al maanden huis in Afrikaanse landen. De ziekte heeft al zeker 3000 mensen het leven gekost; in Liberia, Sierra Leone en Guinee zijn 3.700 kinderen hun moeder, hun vader of allebei kwijtgeraakt vanwege de ziekte. Angst en maatschappelijke ontwrichting heeft om zich heen gegrepen. Maar ja, straatarme mensen zijn geen klanten van de medicijnfabrieken waar veel aan te ‘verdienen' valt.

Maar, hoera, de kapitalistenhemel zij geprezen! Er is nu één Amerikaan gesignaleerd die het Ebola-virus draagt. En die heeft contact gehad met wel tachtig andere mensen. Dat opent perspectieven. Bij de NRC is iemand zo alert geweest om eens te kijken naar de koersen van drie farmaceutische bedrijven, namelijk Sarepta, BioCryst en Tekmira, alle drie “bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte”. Dat leverde een mooi grafiekje op. Op 29 en 30 september kabbelen die koersen,van BioCrysrt dalen ze zelfs. Dan komt het niets. Hoppa, van alle drie de bedrijven vliegt de koers in rechte lijn omhoog! En nee, dat is niet conform de algemene koersbeweging, de Dow Jones als geheel kabbelt – ook meegenomen in het grafiekje – verder gewoon door en daalt zelfs iets.

Het is allemaal zo logisch. Bewoners van het rijke Amerika, dáár is geld uit te halen! En de angst dat de ook in welvarende Westerse landen huis houdt, vertaalt zich als winstverwachting voor bedrijven die aan angstige mensen hun medicijnen willen verkopen. IS en Ebola: in beide gevallen wordt opgeklopte angst vertaald in brute, bloedige winst. Niet allereerst Ebola, niet boven alles IS maar bedrijven als deze , hun motivaties en het stelsel waarvan zij zowel steunpilaar als profiteur vormen, zijn het grote gevaar en de akelige ziekte die deze planeet raakt.

Lees verder via Ravotr.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De schuldenpest kan iedereen treffen

Snowden komt vanuit Moskou met schokkende onthullingen over 9/11