in , , , ,

Italiaanse uittreding eurozone komt steeds dichterbij, dit kost Nederland minimaal € 27,5 miljard

geralt / Pixabay

Italië is niet van plan een tweede te worden. De in eigen land immens populaire Italiaanse vicepremier Matteo Salvini vindt de begrotingsregels van Brussel ‘onzin' en wil juist investeren, zeker omdat de jeugdwerkloosheid in sommige regio's nog altijd 50% is.

Zijn rechtspopulistische partij Lega speculeert hardop over het invoeren van een parallelle munt om de schuldenlast te kunnen wegwerken. Volgens analisten zal zo'n drastische stap de hele kunnen opblazen. Een eventuele Italexit gaat sowieso minimaal € 27,5 miljard kosten, zo blijkt uit de Target-2 statistieken.

In 2010 en 2011 kon een systeemcrisis in de eurozone maar nèt worden voorkomen. Toen ging het nog om het kleine Griekenland, maar nu hebben we het over Italië, de op twee na grootste economie van de EU.

Brusselse Politburo wil Italië straffen

Het Brusselse Politburo (de ) dreigt de door hen zo gehate populistische Italiaanse regering een boete van € 3 miljard tot € 4 miljard te geven voor het overschrijden van de begrotingsregels, die de toch al duizelingwekkende staatsschuld van het mediterrane land (ca. € 2 biljoen) nog verder zal doen stijgen.

Frankrijk houdt zich overigens al járen niet aan deze regels, maar voor Duitsland en Frankrijk worden in Brussel altijd uitzonderingen gemaakt. (volgens het aloude principe ‘alle lidstaten zijn gelijk, maar twee lidstaten zijn meer gelijk dan de anderen.')

De dreigbrief van Jean-Claude Junckers EC-Politburo zorgt in Rome vooral voor irritatie en boosheid. ‘We zijn Griekenland niet,' zei Claudio Borghi, Lega voorzitter van het parlementaire begrotingscomité. ‘We zijn netto bijdragers aan het EU budget, we hebben een handelsoverschot en een primair begrotingsoverschot. We hebben van niemand iets nodig, en staan er beter voor dan Frankrijk.'

‘Ik ga mezelf niet ophangen voor een of andere domme regel'

Na zijn monsteroverwinning bij de Europese Parlementsverkiezingen verklaarde Salvini dat ‘ik geen land regeer dat op zijn knieën zit.' Lega behaalde samen met de eurosceptische Broeders van Italië 40% van de stemmen, vooral dankzij het strenge anti-immigratiebeleid en de zeer kritische houding tegenover Brussel.

De vicepremier vervolgde dat hij ‘al mijn energie' gaat gebruiken om de ‘achterhaalde en oneerlijke Europese fiscale regels' te bestrijden. ‘Eens zien of we die brief gaan krijgen met een boete voor de schulden die we in het verleden hebben opgebouwd, en ze ons opdragen om € 3 miljard te betalen.'

‘Ik ga mezelf niet ophangen voor een of andere domme regel. Totdat de werkloosheid tot 5% daalt hebben wij het recht te investeren. We hebben regio's met 50% jeugdwerkloosheid. We hebben een medicijn nodig, een positieve fiscale schok om het land een impuls te geven.' De Lega voorman wil daarvoor € 30 miljard uittrekken, en daarna een ‘flat taks' van 15% invoeren.

Volgens de Financial Times denkt men in Rome steeds serieuzer na over het invoeren van een parallelle eigen munt om de Italiaanse schuldenlast mee weg te werken, en dat die nieuwe valuta daarna wel eens gebruikt kan gaan worden om uit de eurozone te treden. Het Italiaanse parlement is reeds akkoord met een onderzoek naar zo'n parallelle munt, die mogelijk zal bestaan uit digitale ‘minibots', door analisten nu al een nieuwe lire ‘in de wacht' genoemd.

‘Giftige' Target-2 zadelt Nederland bij Italexit met € 27,5 miljard verlies op

De Duitse Bundesbank waarschuwt voor enorme verliezen als Italië de eurozone verlaat en zijn schulden aan het systeem voor verbeurd verklaart (en daarmee dus failliet gaat). Dat heeft vooral te maken met het Target-2 systeem, wat door voormalige BIS bank professor Philip Turner zelfs ‘giftig' wordt genoemd. ‘Er wordt op gigantische schaal uitgeleend, maar dat is door geen enkele regering goedgekeurd. Het dekt de fundamentele onbalansen in het hart van het eurosysteem, wat niet oneindig zo kan doorgaan.'

Volgens het IMF zal een door en rond Italië ook Spanje en Portugal raken. De ECB wordt dan met een Target-2 crisis opgezadeld die bijna € 1 biljoen kan gaan kosten. Italië staat voor € 481 miljard in het rood op de Target-2 balans, voornamelijk aan Duitsland (27%).

Nederland, een van de zeer weinige credit landen, staat met 5,717% op de vijfde plek. Dat betekent dat ons land in het geval van een Italexit c.q. Italeave € 27,5 miljard kwijtraakt, en daar is het Italiaanse Target-2 aandeel van 17,91% -dat natuurlijk wegvalt- nog niet eens in verrekend.

Gaat Spanje tijdens deze eurocrisis dan ook op de fles, zoals het IMF vreest, dan komt er nog eens € 403 miljard bij, waarvan weer 5,717% voor de rekening van de Nederlanders komt.

Beter een nieuwe crisis dan op te lossen in een Superstaat

Kleine landen zoals Griekenland en Portugal waren door Brussel nog onder de duim te houden en te chanteren en controleren. Maar Italië? Dat houdt nu de beste troefkaarten in handen. Salvini, wiens Lega partij bij nieuwe verkiezingen wel eens een unieke absolute meerderheid kan gaan halen, is duidelijk niet van plan om te buigen voor de eurocraten, en lijkt er ook niet voor terug te schrikken om de eurozone desnoods op te blazen om Italië weer onafhankelijk te maken, en zo het land de kans te geven er weer zelf bovenop te komen.

Ook al gaat het enorm veel geld kosten, toch hopen wij ‘stiekem' dat Salvini inderdaad deze koers kiest. Ook voor Nederland is het uiteindelijk beter om een paar jaar grote financiële en economische problemen te krijgen, dan als land en volk binnenkort permanent in een totalitaire Europese Superstaat op te lossen, waarin we niets meer dan een provincie zijn die niets meer te vertellen heeft over zijn eigen grenzen, regels, financiën en cultuur, maar enkel moet blijven betalen.

Als de prijs van vrijheid en onafhankelijkheid een nieuwe crisis is, dan is die ondanks de flinke pijn die deze tijdelijk zal veroorzaken daarom verre te prefereren. De beste optie zou natuurlijk zijn om zo'n crisis te vermijden en de EU weer om- en af te bouwen tot de E.E.G., het ooit succesvolle economische samenwerkingsverband tussen landen die ondertussen gewoon hun eigen munten, regels en grenzen bleven behouden.

Omdat men in Brussel echter met volle kracht doorgaat met de oprichting van de EUSSR en het doelbewust vernietigen van de Europese natie-staten door massa en islamisering, is deze koers echter onwaarschijnlijker geworden dan ooit.

Lees verder bij de bron: Xandernieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koop je in voor 10 miljoen: ‘Facebook brengt eigen betaalmiddel deze maand uit’

EU-waanzin: Brussel dreigt alle EU-lidstaten aan te klagen voor het negeren van de EU-Commissie