in , , ,

Ja hoor! Daar is ie: Mondkapje verplicht vanaf 1 december

via ellaster.nl

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt.

Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen.

Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.

Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

Bij contactberoepen is de anderhalvemeter-maatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen.

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan.

Op basis van de tijdelijke coronawet heeft het Parlement zeven dagen om zich over deze regelingen te buigen. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl

https://wordpress-517714-1645753.cloudwaysapps.com/grootste-studie-naar-mondkapjes-ooit-toont-aan-dat-ze-niet-of-nauwelijks-helpen/

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
john
7 maanden geleden

dus politie en boas hoeve geen mondkapjes dragen is beet raar want die kunnen ook corona virus over brengen dus vind dat deze ook dan gewoon mondkapjes op moeten zetten net als wij

Wilma
7 maanden geleden

De dictatuur gaat steeds verder. Het wordt hoog tijd voor een revolutue.

WWIII IS NU !! WORDT WAKKER EN KOM IN OPSTAND
7 maanden geleden

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

Vangils
7 maanden geleden

Mij niet gezien met zo’n vieze doek voor de mond gekkenwerk

Vangils
6 maanden geleden

Wil lucht kunnen inademen geen viese,lappendoek lucht.ba,ba, mooi voor Rutte en zijn helpers

Drogist
6 maanden geleden

Ik werk zelf in een drogisterij en draag de hele dag een mondkapje of face shield. Ik vind het niet meer dan normaal en sociaal om dit te doen. Ik erger mij ook bont en blauw aan klanten die dit niet doen voor het korte moment dat ze in de winkel zijn. Ik vind het respectloos naar het winkelpersoneel. Wij adviseren hoestende en snotterende mensen, soms zonder beschermingsmiddelen. Ik vind dat wij gezamenlijk ons best moeten doen om zo gezond mogelijk te blijven!

Sjouke Geurs
6 maanden geleden

Ze willen dus zeggen,.. als ik het goed begrijp,..

U als(volwassen en door een psychiater niet als ziek verklaarde) burger bent handels-onbekwaam in deze,.. want “papa” rutten zal het wel even beslissen,…
Uw tronie mag niet meer gezien worden,.. Want alleen het mondkapje moet gezien worden.

Dat u door dit soort maatregelen kans hebt op meer ziektes,.. is toch niet belangrijk,… ? Want u bent toch al handelsonbekwaam,.. toch? Want anders was het wel een aanbeveling,…

want van de ellende die alle “medisch terroristen” veroorzaken krijgt de schatkist 26 % (wets art. 6.5.3a)

Dus

Bekeuring en niet staande gehouden? Duizenden boetes dreigen verscheurd te worden door uitspraak rechter

Je verwacht het niet: Bedrijven met NOW-steun kunnen toch bonussen betalen