in

Jawel! De ECB hint op nog een renteverlaging in september

De Europese  () heeft de deur opengezet voor een stimuleringspakket in september. ECB-president Mario Draghi benadrukte na het rentebesluit van de centrale bank dat de eurozone een “significante monetaire stimulus” nodig heeft, waar ook mogelijk een renteverlaging en een opkoopprogramma deel van uit maken.

Vooralsnog verklaarde de centrale bank dat de zolang als nodig is zal blijven op het huidige lage niveau. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

De nieuwe toevoeging aan de gebruikelijke verklaring van de ECB is dat een nog lager niveau van de rente niet wordt uitgesloten. Op de financiële markten wordt voor september gerekend op een verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt.

Ook sluit de ECB een hernieuwd opkoopprogramma niet uit, mocht dat nodig zijn om de economie en inflatie verder aan te jagen. Daarnaast hintte de ECB op maatregelen om de pijn voor banken door negatieve rentes te verzachten. Meerdere comités gaan nu aan de slag om alle mogelijke versies van een “breed stimuleringspakket” uit te pluizen, verklaarde Draghi.

“De vooruitzichten gaan van slecht naar slechter”, betreurde het centralebankhoofd en hij wees in het bijzonder naar de zwakke stand van de industrie in en Italië. Er komen steeds meer signalen dat de economie van de eurozone aan het afzwakken is, onder druk van de wereldwijde handelsspanningen en een afkoelende wereldeconomie. De onzekerheid houdt al meer dan een jaar aan, aldus de ECB-preses.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gespleten samenleving is een feit: Ook openbaar vervoer gaat boerkaverbod niet handhaven

Génération Identitaire wint proces tegen Franse staat: ‘betoging tegen islamterreur werd onterecht verboden’