in , ,

Je bent niet gek, je telefoon luistert wel degelijk mee

Een paar jaar terug overkwam me iets raars. Ik sprak een vriend over onze vakantie naar , en hoe graag we terug wilden naar dat land. Onze iPhones zaten in onze broekzak. De volgende dag kregen we allebei advertenties op voorgeschoteld voor goedkope retourtickets naar Tokio. Toeval?

Ik vroeg het dr. Peter Hannay, een Australische veiligheidsconsultant voor het cyberveiligheidsbureau Asterisk, tevens wetenschapper. Zijn korte antwoord is: jazeker wordt er meegeluisterd. Maar het hoe ervan is misschien minder duivels dan je denkt.

…En hoewel dat nog geen reden tot is, zijn er wel degelijk applicaties op je telefoon die toegang kunnen hebben tot deze ‘non-triggered’-data. En of ze die data gebruiken is aan hen. Hij legt uit dat apps als Facebook of duizenden triggers kunnen hebben, “Of het nu timing is, of gebaseerd op locatie, of het gebruik van bepaalde functies – apps krijgen zeker af en toe toegang tot de microfoon en ze gebruiken ze periodiek. Maar deze data wordt volledig versleuteld verstuurd, dus de exacte trigger identificeren is heel lastig.”

Met deze woorden in het achterhoofd besloot ik een experiment uit te voeren. Ik zou twee keer per dag, vijf dagen lang, een boel zinnetjes in de buurt van mijn telefoon uitspreken die als triggers zouden kunnen werken. Vervolgens hield ik mijn gesponsorde posts op Facebook goed in de gaten. De veranderingen waren meteen te merken.

Peter verzekerde me dat er in 2018 geen enkel bedrijf de persoonlijke data die het over individuen heeft verzamelt direct aan adverteerders verkoopt. Als ze de informatie over wie er binnen die doelgroep valt naar buiten zouden brengen, raken ze hun voordeel en exclusieve toegang tot die dataset kwijt. Dus houden ze dat zo geheim mogelijk.” Hij vertelde dat hoewel tech-bedrijven onze data koesteren, ze die niet compleet geheim houden voor overheidsbedrijven. De meeste techbedrijven zijn in de VS gevestigd, en daarom is het goed denkbaar dat de of CIA met hun vieze vingers aan je data zit, of dat nou legaal is in je land van herkomst of niet.

Alles bij de bron; Vice

Lees ook eens verder bij de bron: Je bent niet gek, je telefoon luistert wel degelijk mee


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

NLprofiel: AVG Schending? Grootste NL Mediabedrijven gaan samen profielen uitbaten

Facebook bleef gebruikersdata aan bedrijven verkopen ondanks ‘stop’ in 2015