in , , , , ,

Je verwacht het niet: AIVD en MIVD bewaren onterecht verzamelde hackdata

15027738760 81510074b1 hacken1

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD blijken data die zij ten onrechte hebben verzameld uit hacks, structureel te bewaren. Dit ondanks beloftes van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bij de invoering van de hackbevoegdheid in 2014.

Het ontbreken van een werkwijze voor het vernietigen van deze gegevens is zonder meer onrechtmatig, concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een rapport. Daaruit blijkt ook dat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) voor één hack geen toestemming had.

Beide inlichtingendiensten mogen al langer gericht computers hacken om inlichtingen te verzamelen uit bijvoorbeeld harde schijven en e-mailaccounts. Daarvoor moet zij wel toestemming krijgen van de minister van Binnenlandse Zaken, of in het geval van de MIVD de minister van Defensie.

De toezichthouder onderzocht ‘tientallen hackoperaties’ uit 2015 en stuitte daarbij op meerdere tekortkomingen.

“De belangrijkste daarvan is dat de diensten structureel nalaten gegevens te vernietigen op momenten dat dit wel zou moeten”, schrijft de commissie, die daarbij wijst op de toezegging die Plasterk in 2014 aan de Tweede Kamer deed voor de invoering van bewaartermijnen.

Minister Plasterk en minister Hennis (Defensie) reageren in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Daarin schrijven zij dat alle aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen.

Voor de invoering van een bewaartermijn moet wel eerst de omstreden Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)​ door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Alles bij de bron; RTL

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e830b80c2cf0093ecd0b470de7444e90fe76e6dc1bb7134690f4c6 640 online data

Google moet wel gebruikersgegevens uit buitenlands datacentrum overhandigen aan VS

george soros 702x336

USAID voor de rechter gedaagd vanwege Soros-subsidies