in , ,

Je verwacht het niet: EU-ambtenaren worden bij masse omgekocht

klimkin / Pixabay

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, mogen -ambtenaren en Europarlementariërs geen geschenken aannemen van belangenbehartigers.

Maar intussen geven veel bedrijven hen wél en masse flinke kortingen op auto’s en luxe designproducten, enkel omdat ze een diplomatenpaspoort hebben.

Verenigingen van ambtsdragers werpen zich op als bemiddelaars. Zo wordt een grijs gebied gecreëerd, waar amper zicht op is.

  • Tientallen bedrijven geven Europese ambtsdragers kortingen op artikelen, waarvan de waarden kunnen oplopen tot in de tienduizenden ’s.
  • Verenigingen voor Europese ambtenaren en Europarlementariërs werpen zich op als bemiddelaar: zij helpen deze merken bij hun promotie in ruil voor interessante aanbiedingen voor hun leden.
  • In ieder geval één van hen is bereid om hiervoor het grijze gebied tussen promotie en op te zoeken.
  • De Europese instituties zien echter geen potentieel integriteitsprobleem, omdat de ‘promotie-acties’ niet gericht zijn op individuele ambtenaren.
  • De kortingen hoeven niet in de geschenken registers te worden opgenomen. Hierdoor is niet te controleren welke ambtsdragers voor welke aanbiedingen ontvankelijk zijn geweest en of ze zich daardoor hebben laten beïnvloeden.

In de Europese hoofdstad Brussel is de lobby alomtegenwoordig. Europarlementariërs en hun medewerkers, ambtenaren van de en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven komen elkaar om de haverklap tegen bij congressen en netwerkborrels.

Wie weet wanneer je de ander nog eens nodig hebt, al was het maar omdat er ook flink van baantjes gewisseld wordt. Een assistent van een Europarlementariër die zich goed in de kijker speelt, kan met een beetje mazzel een paar jaar later een dikbetaalde lobby functie verwerven bij een multinational.

…….

Lees verder bij de bron: FTM.nl

Ohja, natuurlijk verwacht je het..


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De mens, steeds idioter: ‘Melk drinken is racisme’

Symbool teloorgang van sociaal-democratie, Wim Kok is niet meer