in ,

JEFTA: weer een big business deal

Junker en consorten willen vóór afloop van hun mandaat in 2019 een handelsakkoord rond hebben met Japan. Het is nu aan de Europese regeringsleiders en parlementsleden om hun voorstel goed te keuren. Corporate Europe Observatory meldde deze week dat de Commissie zijn belofte tot ´transparantie´ niet is nagekomen. Maatschappelijke organisaties en midden- en kleinbedrijf werden nagenoeg buitengesloten bij het schrijven van het akkoord. Het zijn dus weer de transnationale bedrijven die gaan profiteren van de investeringsbescherming (lees: schadeclaims voor de belastingbetaler) en de regelgevende samenwerking (lees: aantasting van beschermingsbeleid voor openbaar welzijn, arbeid, milieu en klimaat).

Quiet on the set! The EU is negotiating trade deals…¨Welcome to
Corporate Europe Observatory: ‘JEFTA: An exclusive trade between EU negotiators and big business¨)

Het is misschien wat uit beeld geraakt. Maar de ontwikkelingen op handelsgebied gaan gewoon door. De Europese Unie en Japan kwamen eind vorig jaar tot voorlopige overeenstemming over een nieuw vrijhandelsverdrag, het JEFTA. Voordat het mandaat medio 2019 afloopt, wil de Europese Commissie de ratificatie geregeld hebben. Op 18 april stuurde de Commissie het voorstel voor behandeling naar de . Daarna gaat het richting het Europese parlement.

Vette winsten gegarandeerd 
Het JEFTA is een akkoord in het rijtje van TTIP en . Zo bevat het een regeling voor geschillenbeslechting op gebied van investeringen (hoewel EU en Japan er nog niet helemaal uit zijn hoe dat er precies uit moet zien). En er is iets opgenomen dat Regelgevende Samenwerking wordt genoemd. EU-ambtenaren en vertegenwoordigers van grote ondernemingen kunnen zo vroegtijdig besluiten nemen over afschaffing of wijziging van nationale of Europese beschermende wet- en regelgeving. Dat tast de demokratisch verworven rechten en de bescherming van milieu, klimaat en biodiversiteit aan, en levert transnationale bedrijven vette winsten op terwijl de parlementen er nauwelijks wat over te zeggen hebben.

Lege woorden 
Recentelijk nog beweerde handelscommissaris Malmström in het openbaar dat de Commissie transparentie van essentieel belang vindt richting burgers, onder meer tijdens de onderhandelingen over handselverdragen. En in mei dit jaar zouden alle relevante verslagen en voorstellen over het JEFTA online te vinden zijn. Beide beweringen bleken onwaar. Burgers, maatschappelijke organisaties en anderen konden onmogelijk het proces van onderhandelingen volgen. En wat uiteindelijk online verscheen, waren niet de voorstellen zoals ze op tafel zijn gelegd, evenmin als de uitkomst van de discussies met de Japanners.
Zelfs sommige EU-lidstaten klaagden over de gang van zaken. Ze werden -ondanks hun nationale belangen- niet uitgenodigd voor of op de hoogte gehouden over de onderhandelingen, maar kregen ook geen inzicht in de stand van zaken als ze daar om vroegen.

Transparantie voor sommigen
Corporate Europe Observatory deed nader onderzoek naar de beloofde transparantie door het opvragen van interne documenten. Met veel moeite kregen de onderzoekers de registratiegegevens boven water van de lobbybijeenkomsten in het handelsdepartement van de Commissie tussen januari 2014 en januari 2017. Maar de Commissie zou te ¨druk¨ zijn met de onderhandelingen om de gevraagde documenten over 2017 te kunnen overleggen (terwijl de business-afgevaardigden voortdurend door diezelfde Commissie op de hoogte zijn gehouden via tussentijdse rapportages en aparte bijeenkomsten).

Uitsluiting overduidelijk 
In de periode 2014 tot en met 2016 waren er bij het department van handel van de Commissie 213 vergaderingen achter gesloten deuren met lobbyisten. In 89% van de gevallen zaten daar alleen lobbyisten van grote ondernemingen aan tafel. In 4% ging het om lobbysten van NGO´s, boeren- en consumentenorganisaties. In 7% ging het om vergaderingen met vertegenwoordigers van overheidsinstellingen en denktanks. Geen enkele afgevaardigde van een vakbond of van het midden- en kleinbedrijf werd uitgenodigd bij de ambtenaren van DG Trade om te praten over de bepalingen in het handelsverdrag.

Conclusie
Achter gesloten deuren is alleen onderhandeld met de lobbymachines van grote ondernemingen (BusinessEurope, European Services Forum, CEEV, ACEA, BDI en anderen). Organisaties van boeren, werknemers, consumenten en midden- en kleinbedrijf kregen nauwelijks toegang tot de burelen van de afdeling Handel van de Commissie, en hun invloed op het handelsbeleid is te verwaarlozen.

Iets voor de activisten rondom TTIP en CETA om dit op te pakken?

Lees ook eens verder bij de bron: Konfrontatie


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Help, de wereld staat in brand !
2 jaren geleden

Er is een fabel over kikkers die in een pan met water zitten die op het vuur staat. Het water wordt steeds warmer maar de kikkers blijven in het water en springen niet uit de pan …. Tot dat het te laat is en dan kunnen ze niet meer springen … en koken dan dood.

Zo zie ik de toestand in de wereld op dit moment. Aan alle kanten zijn er aanwijzingen dat het helemaal niet goed gaat in de wereld. Sterker: het is nog nooit zo fout gegaan als op dit moment. Zo was er 9/11, Fukushima, de VS die onafgebroken in oorlog is sinds WWII, de BIlderberg groep en de corrupte EU die eigenmachtig haar gang gaat en steeds meerbevoegdheden naar zich toe trekt en minister presidenten die tekenen bij het kruisje, de banken en multinationals die in werkelijkheid de macht hebben gegrepen en burgers volleldig buiten spel hebben gezet en de burgers leeg rooft, Chemtrails, FEMA, NSA, Zionism, Khazarische maffia, door en door corrupte koningshuizen (ja, die ook meegerekend), overheden die steeds vaker niet open zijn naar hun burgers en hun eigen gang gaan, corrupte politici, satanisme, rituele moorden, pedofielie, corrupte media in handen van een elite die bepaalt wat er op nieuws komt, grote hoeveelheden vluchtelingen die geen vluchteling zijn en die zonder enig overleg worden binnegehaald in de EU en die de landen in de van binnenuit slopen terwijl de politiek de mond stijf dicht houdt, CIA en FBI die volledig corrupt zijn, GMO, Mossad, een corrupte UN met Agenda 21 die de wereldbevolking wil terugbrengen naar 500 miljoen mensen, een monetair systeem dat van geen kanten klopt …

Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Maar een ding is zeker: alles begint bij bewustwording.
En als ik dan tegen mensen zeg dat het niet goed gaat in de wereld dan vindt men dat ik teveel geloof in conspiracy …. Wat moet er gebeuren voor dat mensen wakker worden?

demiurg
Antwoord aan  Help, de wereld staat in brand !
2 jaren geleden

Ik zal 1 zin citeren – deze :

–“En als ik dan tegen mensen zeg dat het niet goed gaat in de wereld dan vindt men dat ik teveel geloof in conspiracy” einde citaat.
.
oorzaak van die uitspraak is ; “Angst”.
Angst is een emotie -uiting – wegens gebrek aan echte kennis
.
De basis van Angst is onwetendheid. = het wapen van het kwaad
-wordt bewust van de beperkingen om je heen en je gaat echt zien ….

Haksteeg Anton
2 jaren geleden

Alles wat die Juncker voorstelt heeft een luchtje, meestal alcohol en daarom dus nooit doen

Nederland nam in 2017 meer vluchtelingen op uit Syrië in het kader van de Turkije-deal

Computer zegt nee. Hoe Saskia twintig jaar vastliep in het systeem