in , ,

Joehoe Opstelten: Onschuldige burger wil geen vrijheid inleveren na Charlie Hebdo

6092000030 b8808e63f4 privacy1

Na de aanslagen in Frankrijk wil minister Opstelten dat de door hem voorgestelde terreurwetten versneld behandeld worden. Veel burgers zijn hier op tegen omdat hun privacy dan mogelijk ingeperkt wordt. “De onschuldige burger zou geen vrijheid moeten inleveren “, zegt woordvoerder Daphne van der Kroft van Bits of Freedom tegen Nieuws.nl…

Gemeenten en andere overheidsinstanties krijgen, als de voorgestelde nieuwe wetgeving doorgaat, de mogelijkheid gegevens over burgers aan elkaar te koppelen om onder andere fraude op te sporen. De site PrivacyBarometer schrikt enorm van de details in deze wetgeving, samen met de Raad van State. De door inlichtingendiensten verzamelde gegevens worden bij elkaar gebracht in het Systeem Risico-Indicatie (SyRI) van de gemeente of overheidsdienst zodat vervolgens een profiel van elke burger kan worden gemaakt. Die profielen worden getoetst aan vooraf bepaalde risicoprofielen, zodat de afwijkende personen eruit gefilterd worden. In totaal zijn er 17 verschillende gegevens van burgers die aan elkaar gekoppeld mogen worden. Ook als je niet verdacht bent. Iedereen is dan verdacht.

Van der Kroft van Bits for Freedom is het niet eens met de stelling dat veiligheidsdiensten verregaande bevoegdheden moeten krijgen. “Als overheden en veiligheidsdiensten meer informatie mogen opslaan, is er geen onderscheid meer tussen burger en verdachte. Het feit dat je digitaal gevolgd kan worden als je je niet misdraagt gaat tegen de grondwet in. Het is een inperking van je vrijheid. Stel dat er iets fout gaat met de opgeslagen informatie, dan is als eerste de burger de dupe.”

Lees verder via PrivacyNieuws – Onschuldige burger wil geen vrijheid inleveren na Charlie Hebdo | PrivacyNieuws.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
UAH LT 1979 thru December 2014 v5 e14215812151851

2014 warmste jaar ooit? Niet de aarde heeft koorts maar de Westerse media

3471699535 4df9680fda jsf1

NSA: Veel geheimen JSF in Chinese handen (50 terabytes)