in , ,

Juncker (EU) is in zijn nopjes: Spaanse regering Rajoy ontpopt zich als een politiestaat

In is onlangs de ‘Wet voor de Veiligheid van de Burgers' aangenomen. Dat klinkt onproblematisch en zelfs positief, maar in werkelijkheid is het een regelrechte bedreiging. Demonstreren is straks in Spanje niet meer toegestaan. Deze nieuwe wet van de regering Rajoy brengt de democratie, de persvrijheid en de onafhankelijke van het land in gevaar.

De journalist Jean Wanningen schreef er een artikel over op FTM

Door de eurocrisis is het land in een zware recessie beland. Miljoenen Spanjaarden zitten werkloos thuis, onder wie de helft van de jongeren tot 25 jaar; de lonen zijn drastisch gedaald; en de sociale uitkeringen verder versoberd. Als gevolg daarvan zijn in de voorbije jaren vele honderdduizenden de straat op gegaan om te protesteren tegen het afbraakbeleid van de regering Rajoy, die sinds november 2011 aan de macht is.

De regering misbruikt parlementaire meerderheid

De regering wil nu een einde maken aan die massale protestacties door draconische boetes op te leggen voor het minste of geringste, onder het mom voor grotere ‘veiligheid' van de burgers. En omdat de regering Rajoy over een overweldigende meerderheid beschikt in het parlement -terwijl ze er in de peilingen beroerd voorstaan – is de wet afgelopen zomer aangenomen.

De meeste partijen waren tegen, net als meer dan tachtig (!) procent van de bevolking. De regering misbruikt haar politieke meerderheid van dit moment in het parlement, aldus de in Barcelona, Catalonië, woonachtige schrijver en journalist Don Quijones, die in een alarmerend artikel op de nieuwssite Wolfstreet.com waarschuwt voor het einde van de democratie in Spanje.

De regering wil het recht van demonstratie aan banden leggen

Het recht van demonstratie is een democratisch recht, maar daar denkt de huidige Spaanse regering anders over. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe wet? Een selectie uit de getroffen boeteregelingen:

Een regeringsgebouw omsingelen: 30.000 euro; Kritiek uiten op het land, de regering of het staatshoofd tijdens een protest of via : 30.000 euro; Deelnemen aan een demonstratie die geen voorafgaande goedkeuring kreeg van de regering: 100 euro – 1.000 euro; Een demonstratie organiseren die eindigt in geweld: 30.000 euro; Niet-gewelddadige deelname aan een demonstratie die uit de hand loopt: 1.000 euro; Weigering om ID of paspoort te tonen aan de : 1.000 euro; Beelden op internet plaatsen van politie-acties waarvan de regering oordeelt dat ze de eer, het privéleven of het publieke beeld van de ordediensten aantasten: 100 euro tot 1.000 euro; Deelname aan een demonstratie buiten het hoofdkantoor van een politieke partij op de verkiezingsdag: 30.000 tot 600.000 euro; Het trachten tegen te gaan van gedwongen huisuitzettingen, iets wat dagelijkse praktijk is in Spanje: 1.000 tot 30.000 euro boete.

Kritische journalisten worden zonder pardon ontslagen en vervangen door regeringsgezinde

En ook de media moeten er aan geloven. Zowat alle journalisten bij de publieke radio en televisie, die kritische geluiden lieten horen over de onpopulaire bezuinigingsmaatregelen werden ontslagen.

Lees verder op FTM

Recht van demonstratie in de EU

Jean Wanningen en een paar lezers vragen zich af of deze wet wel in overeenstemming is met de Europese Waarden van de EU. Kan/zal de EU deze ontwikkelingen in Spanje toestaan?

Anderen hebben hier wel een antwoord op. Ze verwijzen naar het interview dat Juncker vorige week zaterdag in de Volkskrant gaf.

had het mooi ingepakt, maar wat hij eigenlijk zei was dat politieke partijen geen ruimte zouden moeten geven aan de onvrede van burgers, omdat dat landen onbestuurbaar zou maken. Dat de onvrede van burgers misschien terecht is en dat het misschien tijd wordt eens naar de burgers te gaan luisteren, komt blijkbaar niet in hem op.

Juncker dreigt ons in de Volkskrant met wat Rajoy al doet.

Het interview van Juncker in de Volkskrant dat er op neer komt dat iedereen die kritische kanttekeningen bij de EU zet, zijn bek moet houden, stemt ook niet gerust.

Inderdaad zijn de ontwikkelingen m.b.t. democratische rechten in EU-verband niet gunstig.

Lees verder via Spaanse regering Rajoy ontpopt zich als een politiestaat | Lang Leve Europa!.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ahmed Marcouch (PvdA) wil actie tegen moslimhaat maar vergeet haat tegen westerlingen

Kabinet Rutte heeft geen draagvlak meer