Gisteren op het NOS achtuurjournaal. Doodleuk werd er verkondigd dat de pensioenen de komende 10 jaar bevroren zullen worden, ongeacht de prijsstijgingen van het dagelijkse levensonderhoud. U leest het goed, 10 jaar geen enkele pensioenindexatie.
Kunstmatige lage rekenrente en premies
Boosdoener is de lagere dekkingsgraad. Die lage dekkingsgraad komt vooral door de lagere rekenrente. Die rekenrente daalde mede doordat de Europese centrale bank (ecb) zijn rente structureel heeft verlaagd. Een lagere rekenrente betekent dat pensioenfondsen ervan uit moeten gaan dat hun vermogen in de toekomst minder hard stijgt. De rekenrente is nu 2,1 procent, eind 2013 was dat nog 2,7 procent en in 2008 was dat nog 4,7 procent. In de nieuwe pensioenwet is tevens vastgelegd dat de indexeringsgrens wordt opgetrokken van 105 naar 130 procent. Onder die 130 procent mag er dus niet geïndexeerd worden.
Maar er is meer. Sinds 2012 zijn de maximale pensioenopbouwpercentages verlaagd bij een middelloonregeling van 2,25 procent naar 1,757 procent en voor een eindloonregeling van 2 procent naar 1,657 procent in 2015. De gedachte achter die verlaagde pensioenopbouw is dat het kabinet meent dat mensen langer zullen doorwerken en daardoor die mindere pensioenopbouw zullen repareren.
De werkelijke reden is dat het kabinet door de premieopbouw te verlagen meer belastinginkomsten genereert. Hoe lager de pensioenpremie, hoe lager het bedrag dat van de belasting mag worden afgetrokken. Ook speculeert het kabinet op het feit dat de werknemers nu maandelijks wat meer geld overhouden, dat ze hopelijk gaan uitgeven om zodoende de economie aan te jagen.
Inkomensverlies van 37 procent in 17 jaar
Laten we eens alle feiten op een rij zetten.
Sinds 2008 zijn de pensioenen niet meer geïndexeerd vanwege de crisis en de nieuwe rekenrente, vastgesteld door de dnb. Dat is een inkomensverlies in zeven jaar tijd van 13 procent. In 2013 en 2014 zijn voor de meeste gepensioneerden de pensioenen gekort met gemiddeld 3,7 procent. Er is géén compensatie voor de algemene belastingverhoging in 2012. Gepensioneerden betalen 5 procent Zvw over hun maximale premie-inkomen. Voor werknemers is de belastingverhoging gerepareerd. De werkgever betaalt de Zvw premie. Vanwege strengere regels voor indexering van pensioenen, de grens wordt opgetrokken van 105 naar 130 procent of hoger, zullen ook de komende tien jaar de pensioenen niet geïndexeerd worden.
Lees verder via Citareg.