in ,

Kabinet is voor rem op bonus in eigen land maar in Europees verband juist voor bonussen zonder rem?!

Snapt u het nog?

Het kabinet protesteerde recentelijk nog tegen bonussen bij onder meer ABN Amro, Schiphol en de KLM, maar in Brussel keert zich tegelijk tegen meer maatregelen om de topinkomens in toom te houden.

De Europese Commissie wil dat aandeelhouders ook hun goedkeuring moeten geven aan de uitvoering van het beloningsbeleid bij bedrijven in het afgelopen jaar. Zo’n controle achteraf verkleint de kans op tussentijds verhoogde bonussen en andere extraatjes voor de top, maar Nederland is tegen. De door de Commissie voorgestelde maatregel is ‘niet passend’, stelt het kabinet. Het vindt dat aandeelhouders nu al genoeg mogelijkheden hebben om beloningen aan de top aan de kaak te stellen.

Beursgenoteerde bedrijven moeten in Nederland nu al het beloningsbeleid ter goedkeuring voorleggen aan de aandeelhouders. Maar het gebeurt steeds vaker dat de beloning door de commissarissen tussentijds wordt verhoogd. Zo kreeg KPN-topman Eelco Blok een extra bonus van 425 duizend euro voor de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus, een bonus die hij onder druk van de vakbonden weer inleverde.

Bij Heineken werden de prestatieeisen voor een bonus verlaagd, omdat managers deze anders dreigden mis te lopen. Beleggers waren kwaad over die tussentijdse ingreep, maar konden weinig doen.

De Commissie wil dat wel gaan invoeren. Volgens Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als en verzekeraars, blijkt in Groot-Brittannië dat zo’n maatregel een matigende werking kan hebben op de topinkomens. Daar zijn beloningscommissarissen opgestapt nadat bij een stemming bleek dat meer dan 20 procent van de aandeelhouders vond dat ze te gul waren geweest voor de top. Eumedion is dan ook voorstander van het voorstel van de Commissie en begrijpt er niets van dat Nederland, ondanks de recente boosheid van het kabinet over de bonussen, tegen is.

Actief lobbyen

Nederland zou in Brussel zelfs actief lobbyen tegen het voorstel, maar het ministerie van Financiën ontkent dat. ‘Ons standpunt is bekend, maar we verzetten ons er niet actief tegen’, zegt een woordvoerder.

Lees verder via: de Volkskrant

Photo by renaissancechambara


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Harry van Bommel(SP): vragen over Bilderberg 2015

Geloof het of niet maar Nederland is de op drie na rijkste land